Društvo

Procesuiran službenik ZIKS-a zbog unošenja mobilnog telefona

ziks
S
inhronizovanom aktivnošću više službi Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, danas je osujećen pokušaj unosa nedozvoljene stvari u Istražni zatvor Podgorica. Službenik te organizacione jedinice D.J. otkriven je na djelu, i on će biti suspendovan do okončanja disciplinskog postupka, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva pravde.

Procesuiran službenik ZIKS-a zbog unošenja mobilnog telefona
Portal AnalitikaIzvor

Istovremeno je, kako se dodaje u saopštenju, o ovom događaju obaviještena i Uprava policije radi preduzimanja radnji iz njenog djelokruga, i daljih procedura nadležnog državnog tužilaštva.

"Podsjećamo da je današnje otkrivanje nedozvoljene radnje i njenog počinioca jedan od rezultata višemjesečnih aktivnosti Uprave ZIKS-a, usmjerenih ka podizanju odgovornosti svih zaposlenih u Zavodu. Ministarstvo pravde i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija odlučno će sprovoditi politike koje imaju za cilj zakonit rad svih službi u ovom organu, posebno imajući u vidu da se na odgovornosti službenika zasniva i realizacija mjere pritvora i kazni zatvora, a sve navedeno u širem kontekstu ukupnog ostvarivanja pravde i bezbjednosti", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika saznaje da je čuvar pokušao u Istražni zatvor da unese mobilni telefon za jednog od pritvorenika. Kontrola unosa stvari u ovu pritvorsku jedinicu je izuzetno rigorozna ali pojedini pritvorenici uspijevaju da dođu do zabranjenih stvari, pa i mobilnih telefona. Zbog toga su pod posebnom pažnjom čuvari koji najlakše mogu pritvorenicima da doture nedozvoljene stvari.

Prema nezvaničnim informacijama Portala Analitika, za mobilni telefon osuđenici plaćaju od 100 do 200 eura, a cijena telefona u Istražnom zatvoru doseže i do 300.

Krijumčarenje mobilnih telefona jedan je od najvećih problema sa kojima se suočava uprava ZIKS-a.

 

 

 

Portal Analitika