Abiznis

Ruski turisti kupuju hranu u Finskoj

rusi
Z
bog ruske zabrane uvoza strane robe u zemlji, ruski turisti sada kupuju hranu u finskim pograničnim gradovima gdje se sve više otvaraju prodavnice namijenjene toj "novoj vrsti" turizma, prenose danas ruski mediji.

Ruski turisti kupuju hranu u Finskoj
Portal AnalitikaIzvor

Stanovnici iz Peterburga autobusima dolaze tokom vikenda do tih finskih gradova gdje kupuju prehrambrenu robu u velikim pakovanjima i kartonima.

Međutim, ruski turisti se susrijeću s carinskim teškoćama. Carinici vraćaju sve Ruse koji žele da iz Finske iznesu velike količine te robe.

Finci su se dosjetili da otvore prodavnice na samoj granici s Rusijom s robom koja je inače namijenjena ruskom tržištu, a koje ne podleže embargu. Ta roba se sada prodaje uz značajan popust jer se nalazi u zoni oslobođenoj od poreza.

Ruski sajt "njuz.ru" (news.ru) piše da je jedan ruski državljanin zadržan na granici jer je htio da unese 70 kilograma jetrene paštete.

Carinici naglašavaju da se samo može prenijeti roba za ličnu upotrebu - do pet kilograma.

Mještani tih gradova, u kojima sada cvjeta nova vrsta turizma, dobijaju nova zaposlenja, jer se otvaraju prodavnice i potrebni su novi radnici, a sve je veći priliv ruskih kupaca, koji obično koriste vikend za turističku turu do Finske. (B92)

 

Portal Analitika