Kultura

20. SFF: Laureat „Pjesma moje majke“, nagrađen Ivan Salatić

2308sff1
N
ajbolje ostvarenje 20. Sarajevo Film Festivala je „Pjesma moje majke“ turskog reditelja Erola Mintasa, odlučio je žiri Takmičarskog programa za igrani film, a prenosi Klix.ba.

20. SFF: Laureat „Pjesma moje majke“, nagrađen Ivan Salatić
Portal AnalitikaIzvor

Mintas je večeras primio Srce Sarajeva na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u sarajevskom Narodnom pozorištu, gdje je završeno jubilarno izdanje najvećeg festivala u jugoistočnoj Evropi.

- Žiri zaista cijeni hrabru jednostavnost, čist filmski jezik, izbor da se svakodnevnica prikaže na način koja nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove u ovom filmu. Presretni smo činjenicom da su autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma – navodi se u obrazloženju žirija kojim je predsjedavao ugledni reditelj Bela Tar.

Amra Bakšić-Čamo, koja je vodila ceremoniju, kazala je na početku da je rođendansko izdanje bilo posebno.

- Pobijedili smo i kišu, sa 600 zaposlenih i 400 volontera iz cijelog svijeta. Više od 800 novinara iz 35 zemalja i 247 filmova iz 60 zemalja, te više od 100.000 posjetilaca  - iznijela je nekoliko podataka

Nagrade su dodijeljene i najboljim glumcima. To su Fejaz Duman, koji je tumačio glavnu ulogu u pobjedničkom filmu „Pjesma moje majke“. Najbolja glumica je Mari Kitia zahvaljujući ulozi u filmu „Nevjeste“ rediteljke Tinatine Kajrišvili, koji je dobio i Specijalnu nagradu žirija u okviru takmičarskog programa za igrani film.

2308sff2Žiri segmenta SFF-a posvećenom kratkom filmu jednoglasno je odlučio da Srce Sarajeva pripadne ostvarenju „Kokoška“ rediteljke Une Gunjak iz Londona, inače rođene u Sarajevu, koja je nagreadu posvetila svojoj majci. Specijalna prizanja žirija u okviru ovog programa pripala su filmovim „Zakloni“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, i „Pogubljenje“ za koji režiju potpisuje Petra Soz.

Najbolji dokumentarac 20. SFF je „Goli otok“ hrvatske rediteljke Tihe Gudac. Ona se zahvalila timu koji je radio na filmu kazavši da nagradu posvećuje svim žrtvama totalitarnih sistema, a posebno onim Golog otoka i njihovim porodicama. Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu „Ljubavna odiseja“ još jedne hrvatske rediteljke, Tatjane Božić. Nagrada za ljudska prava otišla je u ruke rediteljke filma „Presuda u Mađarskoj“, Ester Hajdu. Isti film nagrađen je i Specijalnom nagradom žirija koju podržava Al Džazira Balkans.

- Sigurna sam da će se nakon ove nagrade čuti za zločine protiv Roma u Mađarskoj, ali i cijeloj Evropi. Molim vas, učinite sve što možete, nemojte samo mirno posmatrati ovu nepravdu - rekla je rediteljka.

2308sff3Na večerašnjoj ceremoniji uručeno je i Počasno Srce Sarajeva bosanskohercegovačkom oskarovcu Danisu Tanoviću. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio mu je na svemu što je učinio za bosanskohercegovačku kinematografiju, podsjetivši na trenutak kada je primio Oskara za film „Ničija zemlja“, izgovorivši „Ovo je za molju zemlju, ovo je za BiH“.

- Te će riječi dugo odzvanjati ovim prostorima – dodao je Purivatra.

- Dugo sam ovo čekao. Najljepša stvar na svijetu je uzvraćena ljubav. Svoje srce sam dao SFF-u neke ratne godine. Ko bi rekao da ćemo 20 godine kasnije biti opet zajedno. Ovo je za mene čast i hvala vam. Ja sam vama dao srce prije 20 godina, tako da mi je drago što sam sad ovo dobio od vas - rekao je Tanović.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 2014 za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja SFF-a ranije je dodijeljena meksičkom glumcu Gaelu Garsiji Bernalu i dizjanerki Agnes B, koja je i osmislila nagradu Srce Sarajeva.

Foto: klix.ba

Portal Analitika