Društvo

Broj azilanata manji za 80 odsto

23srb-azilanti
U
Crnoj Gori je broj osoba koje su od početka godine tražile azil za 80 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

Broj azilanata manji za 80 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima koji su Pobjedi dostavljeni iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, zahtjev za azil ove godine podnijela je 541 osoba, dok ih je prošle bilo 3.472.

“Od početka rada Centra za tražioce azila, koji je otvoren 20. februara ove godine, smještena je 541 osoba koja je podnijela zahtjev za azil, dok je Uprava za zbrinjavanje izbjeglica u prošloj godini zbrinula 3.472 osobe koje su tražile azil u našoj državi”, kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kapaciteti Centra za tražioce azila u Spužu bili su, kako dodaju iz tog resora, dovoljni za prijem svih azilanata.

“Nije bilo potrebe za angažovanjem alternativnog smještaja. Kapaciteti Centra su, do sada, bili dovojni za prijem tražilaca azila. Objekat Centra je urađen u skladu sa međunarodnim standardima I zadovoljava potrebe svih potencijalnih grupa tražioca azila, kao što su djeca, osobe sa invaliditetom i porodice”, objasnili su iz Ministarstva.

Direktor Azilantskog centra pri Upravi za zbrinjavanje izbjeglica, Duško Jovićević, kazao je da se u Crnoj Gori trenutno nalazi svega 28 azilanata.

Azilanti, kako je dodao, u Crnu Goru najčešće dolaze iz Sirije, Eritreje i Sudana.

Portal Analitika