Društvo

NIKOLIĆ: Radimo na odobrenju uzletišta i sletišta za paraglajdere u Herceg Novom i Bijelom Polju

2208paraglajding
D
irektor za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Mileta Nikolić kazao je u izjavi za Portal Analitika da Crnoj Gori nema površina koje su odobrene kao uzletište ili sletište za paraglajdere ali da se trenutno radi na odobrenju uzletišta i sletišta u blizini Herceg Novog i Bijelog Polja.

NIKOLIĆ: Radimo na odobrenju uzletišta i sletišta za paraglajdere u Herceg Novom i Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

- U Crnoj Gori nema površina koje su odobrene kao uzletište ili sletište, u slučajevima organizovanog letenja paraglajderom. Ipak, piloti paraglajdera imaju mogućnost, ukoliko se radi o samostalnom letenju - dakle ne letenje tandem paraglajderom, letenje u okviru obuke i u okviru sportskih priredbi i takmičenja, da u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vanaerodromskog slijetanja i polijetanja vazduhoplova vrše polijetanje i slijetanje paraglajderom u zoni slobodnog letenja. Trenutno su u procesu odobrenja uzletišta i sletišta u blizini Herceg Novog i Bijelog Polja – rekao je Nikolić za Portal Analitika.

Paraglajder kojim je upravljao mladić iz Berana, a saputnica mu je bila djevojka iz Bara u srijedu tokom slijetanja udarili su u parkirano vozilo i tom prilikom su povrijeđeni.

Nikolić je istakao da za vožnju paraglajderom moraju postojati vizuelni meteorološki uslovi koji omogućavaju sigurno letenje danju.

mileta2308zasrdinutexta- Piloti moraju posjedovati odobrenje za vršenje vanaerodromskog slijetanja i polijetanja, saglasnost vlasnika površine za polijetanje i slijetanje, kao i da u svakom momentu polijetanja, leta ili slijetanja budu udaljeni najmanje 150 metara od lica i imovine na zemlji i vodi – rekao je Nikolić.

On je nglasio da shodno trenutnim regulatornim okvirima, za svaki let, pa i let paraglajderom mora se prethodno dobiti saglasnost nadležne kontrole letenja.

Kako je naveo ne postoje posebne rute za letove paraglajderom.

- Ono što je važno istaći jeste da se paraglajderom može  letjeti u vizuelnim meteorološkim uslovima tokom dana, u vremenskom periodu od pola sata prije izlaska sunca do pola sata nakon zalaska sunca. Ukoliko se radi o kontrolisanom vazdušnom prostoru, letovi paraglajderom mogu se obaviti uz saglasnost pružaoca usluga u vazdušnom saobraćaju i obaveznu radio komunikaciju sa nadležnom kontrolom letenja. I, konačno, kada je u pitanju kontrolisani vazdušni prostoru u zoni aerodroma, letenje paraglajderom se može obaviti uz prethodno odobrenje operatora aerodroma i saglasnost pružaoca usluga u vazdušnom saobraćaju i obaveznu radio komunikaciju sa nadležnom kontrolom letenja – objasnio je Nikoilć.

Portal Analitika