Društvo

GVOZDENOVIĆ: Krajem mjeseca odluka o daljem korišćenju vode iz Regionalnog vodovoda

2208gvozdenovic
D
irektor Javnog preduzeća (JP) "Vodovod i kanalizacija" Bar, Zdravko Gvozdenović kazao je da će ovo preduzeće na kraju mjeseca donijeti odluku da li će nakon isetka ugovora sa Regionalnim vodovodom i daje koristiti vodu iz ovog sistema.

GVOZDENOVIĆ:  Krajem mjeseca odluka o daljem korišćenju vode iz Regionalnog vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

Gvozdenović se osvrnuo na jučerašnju izjavu inžinjera distribucije u Regionalnom vodovodu, Aleksandra Cerovića da je veliki broj građana negodovao zbog nedostaka vode u Baru, i kazao da se JP „Vodovod i kanalizacija“ Bar u poslednjih 20 dana zvanično obratilo pet korisnika i to, kako kaže, sa područja kojima zbog tehničkih karakteristika distributivne mreže ne može pomoći ni voda iz sistema regionalnog vodovoda.
-Smatrali smo, između ostlog i zbog toga, da je vodosnabdijevanje na zadovoljavajućem nivou. Međutim, tek danas smo saznali da su se građani našeg grada masovno obraćali isključivo JP Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“ Budva i sigurno vas i te kako omeli u vašem redovonom poslu. Izvinjavamo vam se zbog toga-kazao je Gvozdenović.

Na tvrdnje Cerovića da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma zbog rekordne posjete turista na Barskoj rivijeri i velikog interesovanja javnosti insistiralo da Regionalni vodovod hitno učini sve što je potrebno u cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja opštine Bar, Gvozdenović odgovara:
- U julu mjesecu ove godine potrošnja vode u privredi Bara bila je za 11 odsto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine, a kod građana za čak 28 odsto.  Toliko o rekordnoj posjeti turista Baru, barem što se tiče potrošnje vode-ističe direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Bar.

Na izjavu Cerovića da se kontrola kvaliteta vode na području opštine Bar uopšte ne vrši shodno Zakonu o vodama, te da je  upitnog kvaliteta, Gvozdenović navodi da kontrolu zdravstvene ispravnosti vode u Baru, i to na točećim mjestima, a ne na izvorištu vrši Institut za javno zdravlje iz Podgorice i dodaje da će Cerović ubrzo imati priliku da podatke o upitnosti zdravstvene ispravnosti vode u Baru prezentuje nadležnom tužiocu po krivičnoj prijavi ovog javnog preduzeća.

Po zakonu o regionalnom vodosnabdijevanju crnogorskog primorja, lokalna vodovodna preduzeća mogu da koriste vodu iz sistema regionalnog vodovoda, ali ne moraju kaže Gvozdenović i napominje da se u skladu sa tim zakonskim određenjem ponaša i ovo javno preduzeće.
-Da opština Bar nije 1984. uložila 13,5 miliona dolara za dovođenje 200 litara po sekundi iz zaleđa u Orahovom polju, već da je čekala puštanje u rad regionalnog vodovoda, malo koji Baranin je živ htio dočekati tu vodu-poručuje Gvozdenović.

On dalje navodi da u vodovodni sistem Bara na današnji dan ulazi 417 litara vode po sekundi iz devet lokalnih izvorišta, a iz sistema regionalnog vodovoda tehnički može da se preuzme maksimalno od 100-140 litara po sekundi. Ukoliko bi se zatvorila lokalna izvorišta, a voda preuzimala samo iz sistema regionalnog vodovoda, Bar bi ubrzo postao pust grad, pa tu vodu ne bi imao ko da plaća „Regionalnom vodovodu“-objašnjava Gvozdenović.

-Na kraju gospodine Cerović, od 21. do 31. avgusta je 11, a ne 12 dana . Za vas kao inžinjera ovo ne bi trebalo da bude problem. Takođe, u zaključenom ugovoru stoji da će ovo javno preduzeće do kraja ovog mjeseca odrediti o daljem korišćenju vode iz sistema regionalnog vodovoda-zaključuje direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Bar, Zdravko Gvozdenović.

Podsjećamo, barski vodovod  počeo je juče da preuzima vodu iz Regionalnog vodovoda, nakon što je između ta dva preduzeća juče u Budvi potpisan ugovor.

Portal Analitika