Društvo

Paraglajderi u Crnoj Gori lete bez dozvole

2208paraglajding
U
ovom trenutku u Crnoj Gori ne postoji nijedno odobreno uzletište i sletište za paraglajding koje je dobilo odobrenje za rad od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, pišu Dnevne novine.

Paraglajderi u Crnoj Gori lete bez dozvole
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos tome što nemaju odobrenja, letovi paraglajderima se stalno vrše, posebno sa uzletišta na Brajićima.

U Agenciji za civilno vazduhoplovstvo kažu da vrše svjđe mjere iz svoje nadležnosti i da u svim slučajevima kada inspektori na terenu utvrde da piloti nijesu ispoštovali zahtjeve, izriču zakonom propisane mjere.

„Piloti paraglajdera imaju mogućnosti, ukoliko se radi o samostalnom letejnju, da u skladu sa Pravilinikom o uslovima i načinu vanaerodromskog slijetanja i polijetanja vazduhoplova, vrše ovu aktivnost u zoni slobodnog leta. Oni moraju imati između ostalog, odobrenje za vršenje vanaerodromskog uzlijetanja i slijetanja, saglasnot vlasnika površine sa koje uzlijeću i slijeću i da su u svakom momentu polijetanja i letjenja udaljeni minimum 150 metara od lica i imovine na moru i kopnu“, kaže se u odgovorima Agencije.

Sa druge strane, kako su naveli, organizovano letjenje, odnosno letjenje tandem paraglajderom, letenje u okviru obuke i u okviru sportskih priredbi i takmičenja je dozvoljeno samo sa odobrenih uzletišta. Agencija ima sva ovlašćenja da obavlja inspekcijski nadzor, odnosno nadzor uslova i načina izvršenja letjenja, ispravnost i opremljenost paraglajdera i opreme i svih ostalih potrebnih dozvola propisanih Zakonom o  vazdušnom saobraćaju, Pravilnikom o uslovima i načinu upotrebe zmaja i paraglajdera, pravilnikom o uslovima vanaerodromskog slijetanja i uzlijetanja i pravilnika o letjenju vazduhoplova.

U Agenciji tvrde da je paraglajding potpuno pravno regulisana oblast i pozivaju sve koji se bave ovim sportom da poštuju propise. Ubuduće će se najoštrije sankcionisati svi oni koji se ne budu pridržavali propisa uključujići i oduzimanje paraglajdera.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika