Abiznis

Šest plaža nema odobrenje za rad

2108svetlanaPOCETNA
U
Čanju, plaže bez odobrenja za rad su - kupalište 2A zakupac firma “Abazović”, kupalište 2B  koje nema zakupca, kupalište 2C čiji je zakupac "Ahilej doo", kupalište 2E takođe zakupac "Ahilej doo", kao i kupalište 3A Maljevik NN korisnika. U Herceg Novu odobrenje za rad nema - kupalište 8C “Bolivar”.

Šest plaža nema odobrenje za rad
Portal AnalitikaIzvor

 

Iako se značajan broj prijava u okviru kampanje “Budi odgovoran” odnosi na nepravilnosti u radu zakupaca kupališta, zapažanja na terenu su optimistična i organizacija plaža je na većem nivou u odnosu na sve prethodne godine. Sa stanovišta zakonskog okvira, više od 95 odsto zakupaca je pribavilo odobrenje za rad, koje podrazumijeva posjedovanje plažnog mobilijara, informativnih tabli, tuševa, kabina i drugih sredstava i uređaja neophodnih za funkcionisanje kupališta, kao i organizovanu spasilačku službu - izjavila je glavna inspektorka za turizam Svetlana Šljivančanin u intervjuu Portalu Analitika.

Prema zvaničnim podacima Uprave za inspekcijske poslove, dostavljenim na upit Portala Analitika, trenutno šest plaža nema odobrenje za rad jer njihovi zakupci nijesu ispunili navedene kriterijume.  Pet plaža se nalazi u Čanju, a u “ostatku primorja” bez odobrenja je samo kupalište 8C “Bolivar” u Herceg Novom čiji vlasnik nije poznat.

2108svetlana1

U Čanju, plaže bez odobrenja za rad su sljedeće- kupalište 2A zakupac firma “Abazović”, kupalište 2B  koje nema zakupca, kupalište 2C čiji je zakupac "Ahilej doo", kupalište 2E takođe zakupac "Ahilej doo", kao i kupalište 3A Maljevik NN korisnika.

Sjedište preduzeća “Ahilej doo” je  u Sutomoru. Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, direktor i osnivač kompanije je Miodrag Ratković. Plaže čiji su zakupci NN lica su tako klasifikovane jer se na tim kupalištima i nakon više posjeta inspektora niko fizički ne pojavljuje kao zakupac. U CPRS-u nema podataka za firmu “Abazović”.

Šljivančanin je precizirala da je turističkoj inspekciji putem portala „Budi odgovoran“, u periodu od početka januara do kraja jula upućeno  126 prijava, koje su se najčešće odnosile na neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljstvu, kao i na rad bez odobrenja i nepravilnosti u radu zakupaca kupališta. Prema njenim riječima, gosti su se žalili i na usluge turističkih agencija,  nekvalitetno pružene usluge u privatnom smještaju, ugroženu bezbjednost od strane skutera itd.

-Sigurno je da svaka primjedba utiče na suzbijanje nepravilnosti u radu zakupaca kupališta. Očekujem da će kampanja „Budi odgovoran“ doprinijeti stvaranju povjerenja na relaciji gost  (građani)– inspekcija i da će zajedničko djelovanje uticati na povećanje kvaliteta ukupne turističke ponude naše zemlje- kazala je Šljivančanin.

ANALITIKA: U nastavku kampanje „Budi odgovoran“, građani imaju mogućnost da prijavljuju i nepravilnosti na kupalištima. O kakvim se nepravilnostima radi?

2108svetlana2

ŠLJIVANČANIN: Građani mogu prijaviti sve nepravilnosti u radu određenog kupališta, a na osnovu njihove prijave nadležni inspektor će izaći na teren i postupiti u skladu sa zakonom. Građani najčešće prijavljuju, kada su kupališta u pitanju, neoslobođeni dio plaže od plažnog mobilijara, zatim neizdavanje fiskalnog računa za plaćenu uslugu (račun za ležaljke i suncobrane ili za piće), kao i naplatu ulaza na plažu, naplatu parkinga u zaleđu plaže, nepostojanje spasilaca i drugo.

ANALITIKA: Koje oblike nepravilnosti građani mogu najlakše da uoče i prijave, a time i da zaštite svoja prava?

ŠLJIVANČANIN: Građani mogu da prijave sve uočene nepravilnosti. Time štite i svoja prava i prava ostalih građana. Npr. neizdavanje fiskalnog računa za određenu uslugu je nepravilnost u radu određenog subjekta koja za posljedicu ima neplaćanje poreza državi, od kojeg platu primaju službenici zaposleni u državnom sektoru, zdravstvu, prosvjeti, pravosuđu... U tim organima rade roditelji, braća, sestre oštećenog gosta. Isto je i s neprijavljenim radnicima za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Znači, građani- gosti moraju biti svjesni da oni plaćaju porez kao krajnji potrošači i da je svako neizdavanje fiskalnog računa na njihovu štetu i štetu države u kojoj žive, ili čiji su gosti.

ANALITIKA: Koliko je za rad Vaše inspekcije značajno da upravo od građana dobijate prijave o postojanju određenih nepravilnosti?

2108svetlana5

ŠLJIVANČANIN: Turistička inspekcija je u funkciji gosta. Mislim da jedino saradnjom sa građanima i savjesnim privrednicima možemo se suprostaviti “sivoj ekonomiji” na pravi način. Nekad će prije građani uočiti nepravilnost nego mi, jer inspektor ne može biti istovremeno prisutan u svakom objektu i na svakom mjestu. Sigurno je da svi težimo ka istom cilju, a to je stvaranje jednog uređenog tržišta i ambijenta u kojem će svi subjekti poslovati pod jednakim uslovima.

ANALITIKA: Da li Turistička inspekcija postupa po anonimnim prijavama građana? Šta svaka prijava treba da sadrži da bi Vaša inspekcija po njoj postupila?

ŠLJIVANČANIN: Turistička inspekcija postupa po osnovu svake primljene prijave, pa i anonimne. Prijave dobijamo putem Call centra Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555, portala “Budi odgovoran”, zatim dežurnog turističkog telefona 1300, kao i u neposrednom kontaktu sa građanima. Svaka prijava mora sadržati naziv subjekta koji se prijavljuje, adresu tog subjekta i tačan opis uočene nepravilnosti. Ukoliko podnosilac inicijative želi povratnu informaciju, potrebno je da ostavi i broj telefona.

ANALITIKA: U kom roku su inspektori dužni da postupe po prijavi građana?

ŠLJIVANČANIN: Inspektori postupaju, uglavnom, u roku od 24 časa, a nekada i prije, odnosno odmah po prijemu inicijative. Sve zavisi od vrste nepravilnosti koja se prijavljuje i podataka kojima se potkrepljuje njeno postojanje. Nekad je potrebno više vremena da bi donijeli pravu odluku i dostavili odgovor stranci iz razloga što je potrebno obezbijediti prisustvo osobe koja je učinila prekršaj, odnosno odgovornog lica, zatim prikupiti valjane dokaze i procijeniti da li je prijava bila osnovana ili ne. Naime, imamo prijava koje su neosnovane, kao npr. kada su u pitanju turističke agencije, gdje se putnici prethodno ne upoznaju sa opštim uslovima putovanja, sa programom putovanja ili ne zaključe ugovor sa agencijom, a nakon pružene usluge traže ostvarenje svojih prava koja nijesu predviđena ugovorom.

ANALITIKA: Da li je prijava građana (fotografisanje uočene nepravilnosti ili telefonski poziv) samo povod da inspekcija izvrši kontrolu ili prijava, po automatizmu, podrazumijeva i izricanje kazni za prekršioce?

2108svetlana3

ŠLJIVANČANIN: Zavisi, inspektor mora uvijek da izađe na teren i da utvrdi stvarno činjenično stanje, na osnovu kojeg preduzima zakonom predviđene mjere i radnje. Telefonski pozivi, opisi nepravilnosti i foto zapisi su pomoćni, dokazni materijali koji se koriste u toku inspekcijskog pregleda i pomažu inspektoru da donese pravilnu, na zakonu zasnovanu odluku.

ANALITIKA: Šta očekujete od kampanje „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“ i koliko kampanje ove vrste pomažu radu Turističke inspekcije?

ŠLJIVANČANIN: Očekujem da će se nastaviti saradnja sa građanima i da ćemo zajedno uticati na suzbijanje svih nepravilnosti na terenu, posebno u dijelu suzbijanja sive ekonomije. Takođe, očekujem da ćemo na ovaj način probuditi svijest kod onih građana koji inertno posmatraju nepravilnosti, podstaći ih da se bore za svoja prava i vratiti im povjerenje u inspekcijske službe. Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji se sprovodi u saradnji Vlade Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Britanske ambasade u Podgorici.

Siniša GORANOVIĆ

Portal Analitika