Društvo

Veliko interesovanje za upis na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost

2108gramatika
J
uče je na Cetinju počelo podnošenje dokumenata za upis na prvu godinu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Zainteresovani se mogu prijaviti još danas i sjutra, a mjesta ima za 25 studenata koji će se finansirati iz budžeta.

Veliko interesovanje za upis na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost
Portal AnalitikaIzvor

Istoričar Književnosti i član UO Instituta za crnogorski jezik Aleksandar Radoman kaže za radio Antena M da je prvi dan pokazao da postoji veliko interesovanje pa će možda broj studenata koji će se finansirati iz budžeta biti i veći.

''Mi smo od Ministarstva prosvjete ove godine dobili licencu da možemo da upišemo do 40 studenata. Međutim, kasnili smo sa mnogo čim. Kasno smo raspisali taj prvi konkurs i procijenili smo da bi, za početak, taj broj od 25 bio optimalan. Međutim, prvi dan je pokazao da je interesovanje veliko i možda ćemo taj broj morati da povećamo", saopštio je Radoman.

On kaže da je Fakultet za crnogorski jezik potreba te da će uskoro i Crna Gora u tom segmentu nauke moći da stane rame uz rame sa drugim razvijenim društvima Evrope:

"S obzirom na to da je tek 2008. crnogorski jezik ušao u usta Crne Gore, te da je tek 2010. osnovan Institut za crnogorski jezik i književnost, naravno da se formiranje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost može i treba smatrati jednim važnim korakom naprijed. Koliko god bila značajna misija Instituta, koji je u protekle četiri godine publikovao preko 60 publikacija iz oblasti montenegristike itd, tek formiranjem fakulteta stekli su se uslovi za stasavanje prvih generacija školovanih montenegrista", zaključio je Radoman.

Portal Analitika