Abiznis

LAZOVIĆ: Do kraja oktobra znaće se ostaje li A2A

1707vujicaaa
U
vjereni smo da ćemo do kraja oktobra imati jasnu sliku o tome na koji način će funkcionisati Elektroprivreda od 1. januara 2015. godine, kazao je u intervjuu za "Dan" vicepremijer Vujica Lazović.

LAZOVIĆ: Do kraja oktobra znaće se ostaje li A2A
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje kada se može očekivati odluka o budućnosti EPCG, odnosno o produžetku ili raskidu ugovora o menadžementu sa italijanskom A2A, Lazović je odgovorio da će Vlada insistirati na projektima dugoročnog ulaganja, prije svega na izgradnji drugog bloka Termoelektrane i dodao da vjeruje da će njihovi partneri prepoznati strateški značaj izgradnje novih objekata.

- Akcenat ćemo staviti na rješavanje ekoloških problema koji do sada nijesu riješeni. Ako se postigne saglasnost oko ovih temeljnih principa, možemo očekivati nastavak saradnje, kazao je Lazović za "Dan".

Ugovor o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG potpisan je 3. septembra 2009. godine i ističe 2014. Prema riječima vicepremijera, nakon potpisivanja ugovora različite okolnosti su rezultirale određenim problemima u njegovoj realizaciji, pa je status realizacije ugovora više puta bio predmet razmatranja.

- Cijeneći značaj ugovorenog strateškog partnerstva sa kompanijom A2A Vlada je izrazila spremnost da se u dodatnim razgovorima traži rješenje za prevazilaženje nastalih problema, uz maksimalnu zaštitu državnih interesa. U stalnoj smo komunikaciji sa partnerima i do sada su održane dvije runde pregovora u pokušaju prevazilaženja otvorenih pitanja između akcionara EPCG. Međutim, prije prelaska na definisanje modaliteta saradnje u budućnosti, smatrali smo da je nephodno sprovesti detaljnu analizu petogodišnje saradnje bazirane na sklopljenom ugovoru o menadžmentu, istakao je Lazović.

Koliko opstanak saradnje zavisi od izgradnje pomorskog kabla i drugog bloka TE Pljevlja, Lazović je objasnio da projekat nije u direktnoj vezi sa projektom Vlade i A2A, ali da povećava atraktivnost i sigurnost svih energetskih projekata u Crnoj Gori, kao i da je moguće da bi prestanak saradnje sa A2A mogao da uspori njegovu realizaciju.

Na pitanje da li se Crna Gora previše zadužuje, s obzirom da javni dug sa garancijama iznosi preko 65 odsto BDP-a Lazović je kazao da će prema najnovijoj procjeni, nivo javnog duga u 2016. iznositi 58 odsto BDP-a.

„Neznatno povećanje se očekuje u 2015. a od 2016. slijedi trend pada na 48 odsto BDP-a u skladu sa projektovanim ekonomskim rastom u srednjem roku. Za rastuće ekonomije, poput Crne Gore, visok javni dug je očekivan jer država predstavlja jednog od najvećih investitora koji infrastrukturne projekte najvećim dijelom finansira iz zaduživanja. S druge strane, pad ekonomske aktivnosti tokom krize uslovio je pad poreskih prihoda, dok je prociklična fiskalna politika tokom ekonomskog rasta od 2006. do 2008. godine uslovila rast javne potrošnje. Visok deficit budžeta se finansirao takođe iz zaduživanja“, rekao je Lazović.

Portal Analitika