Abiznis

Sporiji rast proizvodnje čelika

celik
P
roizvodnja čelika porasla je u julu 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, gotovo dvostruko slabije nego u prethodnom mjesecu, pokazao je danas objavljeni izvještaj Svjetskog udruženja za čelik (WSA).

Sporiji rast proizvodnje čelika
Portal AnalitikaIzvor

U prošlom mjesecu je u svijetu proizvedeno 137 miliona tona čelika, objavila je WSA, koja obuhvata 65 zemalja svijeta, odnosno otprilike 98 odsto svjetske proizvodnje u prošloj godini, prenosi SEEbiz.

Podaci WSA pokazuju da je u junu proizvodnja na godišnjem nivou u svijetu povećana 3,1 odsto.

Vodeći proizvođač Kina proizveo je u julu 68,3 miliona tona, što je 1,5 odsto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U istom procentu povećana je i proizvodnja čelika u Njemačkoj, vodećem proizvođaču čelika u Evropskoj uniji, uz proizvedenih 3,4 milione tona. Italija je, prema procjenama WSA, proizvela dva miliona tona, 3,6 odsto manje nego u prošlogodišnjem julu, a Francuska 1,4 miliona tona, 1,6 odsto više.

U Hrvatskoj je prema procjenama WSA u julu proizvedeno 15 hiljada tona, 9,2 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U junu je hrvatska proizvodnja skočila 58,1 odsto, pokazuju procjene WSA.

Među ostalim evropskim zemljama Turska je u julu povećala proizvodnju jedan odsto, na 2,8 miliona tona.

Rusija je u julu proizvela 6,2 miliona tona, 8,1 odsto više nego u istom mjesecu prošle godinre. Ukrajinska proizvodnja se međutim smanjila 11,7 odsto, na 2,5 miliona tona.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u prošlom mjesecu proizvodnja povećana 2,3 odsto, uz proizvedenih 7,6 miliona tona. Brazilska proizvodnja je gotovo stagnirala, na 2,9 miliona tona. (Mina)

 

 

Portal Analitika