Abiznis

Mihajlović: Ekonomska situacija kod nas bolja nego u regionu

bozo
I
ako ne sjajna, ekonomska situacija u Crnoj Gori je bolja nego u regionu, kaže za Radio Crne Gore , redovni profesor ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dr Božo Mihajlović.

Mihajlović: Ekonomska situacija kod nas bolja nego u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Efekti svjetske ekonomske krize i dalje se ośećaju i kako naglašava Mihajlović, teško je reći do kad će tako biti. Trenutne stope rasta crnogorske ekonomije nijesu, navodi Mihajlović, ohrabrujuće , ali ni zabrinjavajuće.

“Crnoj Gori su potrebne znatno veće stope privrednog rasta nego što ih sad ima. Ali, kad se uzme sve u obzir, možemo zaključiti da je situacija nešto bolja nego u okruženju“, navodi Mihajlović.

Sa zaduživanjima, kako bi se održala likvidnost budžeta, mora se stati, poručuje Mihajlović.

“Situacija u pogledu duga države je posljedica olakog zaduživanja od prije nekoliko godina i moglo bi se čak reći poteza koji nijesu bili utemeljeni na ekonomskoj logici. Zbog toga smo sada došli do tačke, kada ne bi bilo dobro da se država više zadužuje", ističe Mihajlović.

Prihodi od turizma svakako će doprinijeti stabilnijoj ekonomskoj zbilji u državi. Analize aktuelne turističke sezone pokazuju bi prihodi od turizma mogli biti zadovoljavajući.

“Opšti pozitivni trend koji se trenutno odvija u našem turizmu trebalo bi da se nastavi i u naredna dva mjeseca. Svi ti trendovi koji su veoma pozitivni doprinose i ostalim privrednim granama i državnim prihodima. Informacije sa terena svakako ohrabruju“, naglašava Mihajlović.

“Brojni su izazovi bili pred turističkom privredom. Pored ekonomske krize , na rezultate su uticali i politička situacija u Ukrajini i nepovoljni vremenski uslovi. Da li će i ove godine prihod od turizma premašiti 700 miliona eura , teško je prognozirati“, navodi Mihajlović.

Savjetuje Mihajlović turističke poslenike da snize cijene usluga ,osmisle što bolju ponudu i marketing , kako bi i rezultati bili bolji. (Radio Crne Gore, Portal RTCG)

 

Portal Analitika