Društvo

GRBOVIĆ: Za četiri nikšićke škole dva miliona eura

grbovic
M
inistarstvo ekonomije obezbijedilo je od njemačke Razvojne banke KfW dva miliona eura za četiri nikšićke osnovne škole, u okviru projekta energetske efikasnosti.

GRBOVIĆ: Za četiri nikšićke škole dva miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da će od obezbijeđenog novca biti promijenjeni krovovi, prozori i vrata, urađene nove fasade i okrečene zgrade osnovnih škola: Jagoš Kontić, Milija Nikčević, Mileva Lajević – Lalatović i Braća Ribar.

“Riječ je o izuzetno značajnoj investiciji, jer će se završetkom započetih radova praktično dobiti novi školski objekti, čime će se omogućiti djeci da školsku godinu počnu u mnogo boljim uslovima”, kazao je Grbović tokom obilaska radova.

On je najavio da će i u narednom periodu konkurisati za dodjelu sredstava da bi se kroz projekat energetske efikasnosti riješili problemi troškova grijanja u još nekim školama.

“Ovo je pravi put da se poveća energetska efikasnost, jer su troškovi u osnovnim školama za grijanje ogromni. Koliki su to izdaci pokazuje i primjer Gimnazije, čiji je mjesečni račun, dok se grijala na struju, bio veći nego ostalih školskih ustanova za godinu”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, u nikšićkoj Župi i u još nekim školama za grijanje koriste termoakumulacione peći zbog čega će pokušati iznaći način da se taj problem riješi.

“Po istom modelu nadam se da ćemo i u zgradi opštine naredne godine riješiti problem grijanja, a vidjeće se da li će taj posao biti odrađen sopstvenim sredstvima ili na drugi način”, kazao je Grbović.

Direktor Osnovne škole Jagoš Kontić u prigradskom naselju Straševina, Obren Papović, kazao je da im je za projekat energetske efikasnosti obezbijeđeno 500 hiljada eura, od kojih će uz ostale radove, biti zamijenjeni dotrajali radijatori, kao i promijenjena rasvjeta. (Mina)

 

Portal Analitika