Društvo

Pokradena trafo-stanica u Nikšiću

okepc
U
čestale krađe elemenata iz trafo-stanica , kablova i elemenata stubova postaju ozbiljan problem ne samo za Elektroprivredu Crne Gore već i za potrošače, saopšteno je iz EPCG.

Pokradena trafo-stanica u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Naime, 19. avgusta u ranim jutarnjim časovima otuđen je transformator , niskonaponski razvodni ormar i veza između transformatora i NN ormara u TS “Bukovik”. U poslednjih šest mjeseci na području opštine Nikšić ukradeno je čak 11 transformatora, dok je ovo treći slučaj otuđivanja opreme samo u poslednjih deset dana.

Slučaj je prijavljen policiji i podnešena je krivična prijava protiv NN lica.

- Naglašavamo da je neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Kradljivci se izlažu opasnosti od strujnog udara, a nastala oštećenja predstavljaju opasnost po mještane i objekte u okolini. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju svoj i dovode u opasnost tuđe živote, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno prevazilazi njihovu eventualnu dobit, navodi se u saopštenju.

Cijena novog transformatora sa ugranjom iznosi oko 4 hiljade eura, dok je “dobit“počinioca ovog krivičnog djela svega nekoliko desetina eura.

ED Nikšić je zbog učestalih krađa u prethodnom periodu, iscrpila rezerve opreme, a zbog složenog postupka nabavki beznaponsko stanje na području koje se napaja sa pomenute trafostanice može potrajati.

Zbog svega navedenog apelujemo na građane, da Elektroprivredi Crne Gore ili najbližoj policijskoj stanici prijave, svaku neovlašćenu djelatnost na stubnim mjestima i trafo-stanicama i na taj način pomognu u suzbijanju ovog visokorizičnog oblika krađe.

Elektroprivreda Crne Gore će nastaviti da sprovodi sve zakonom propisane mjere kako bi zaštitila svoju imovinu i omogućila potrošačima uredno napajanje električnom energijom.

 

 

Portal Analitika