Društvo

Dobrota: Raste broj zavisnika od sintetičkih droga

bolnica
U
Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Dobroti broj narkomana koji su na liječenju nije se bitno promijenio i standardno je u ustanovi devet kreveta za liječenje zavisnika od psihoaktivnih supstanci i 12 kreveta za zavisnike od alkohola.

Dobrota: Raste broj zavisnika od sintetičkih droga
Portal AnalitikaIzvor

Broj zavisnika od heroina nije u porastu, kazala je za Skala radio dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Na red za liječenje se čeka prema listi koja je objavljena na sajtu bolnice. Pacijenti koji čekaju na liječenje su samo oni koji imaju izrečene sudske mjere i njih je dvadesetak.

U saradnji sa zatvorom došlo se do zaključka da je neke mjere moguće sprovesti i u zatvoru, što omogućava da se lista tzv. sudskih pacijenata smanji.

Lista čekanja za pacijente koji nemaju sudske mjere je daleko manja, tako da se čeka samo par dana.

O tačnom broju zavisnika treba pitati Institut za javno zdravlje, a koliko su stručnjaci u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici upoznati, raste broj zavisnika od sintetičkih droga.

U porastu je i korišćenje flastera i slično, kaže doktorka Roganović. Što se tiče starosne granice u Psihijatrijsku bolnicu dolaze zavisnici od 25 do 40 godina, što nije iznenađujuće zato što, prema riječima doktorke Roganović obiđu prvo sve privatnike, sve druge ustanove i druge države, pa tek onda dolaze na liječenje u ovu bolnicu.

"Liječenje po normama u Psihijatrijskoj bolnici bi bilo samo u toku apstinencijalne krize, a to je odprilike tri nedjelje. Međutim, ukoliko je potrebna malo duža rehabilitacija bolnica ih zadržava i mjesec do dva, što individualno zavisi od stanja pacijenta. Optimalno vrijeme za izlazak iz krize je tri nedjelje, nakon čega idu na Kakaritsku goru, u komune i dalje. Uslovi za liječenje narkomana u Psihijatrijskoj bolnici su dobri", kazala je dr Roganović.

Stručni tim čine neuropsihijatar, psihijatar, psiholog, socijalni radnik i medicinski tehničari, defektolizi, radni terapeuti i svi su edukovani, rekla je ona. (Skala radio)

Portal Analitika