Društvo

Na Barskom ljetopisu večeras gostuje Novak Kilibarda

kilibarda
K
njiževni program “Pasaži iz Bara”, kao segment XXVII Barskog ljetopisa, završava se večeras.

Na Barskom ljetopisu večeras gostuje Novak Kilibarda
Portal AnalitikaIzvor

Na platou ispred Dvorca kralja Nikole u 21 h održaće se autorsko veče posvećeno istaknutom crnogorskom kulturnom stvaraocu, akademiku i univerzitetskom profesoru Novaku Kilibardi - poznatom proznom piscu, istoričaru i teoretičaru književnosti, antologičaru, autoru brojnih književno-polemičkih studija i bivšem političaru.

Njegov sagovornik i moderator programa je prof.dr Živko Andrijašević, jedan od vodećih crnogorskih istoričara i predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a uvodničarka u književno veče je Mila Čordašević, urednica festivala.

Novak Kilibarda rođen je u Nikšiću. Diplomirao je književnost i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu. Predavao je u Višegradskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a univerzitetsku karijeru ostvario na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Gostovao je kao predavač na više univerziteta u Evropi i učestvovao na velikom broju domaćih i inostranih naučnih simpozijuma. Bio je prvi predsjednik senata Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

U domenu beletristike, Kilibarda je objavio oko dvadesetak proznih djela: zbirki pripovjedaka, drama i romana, a za svoj književni rad dobio je 1989. god. najveće crnogorsko nacionalno priznanje  - Trinaestojulsku nagradu. Iz oblasti književne teorije i istorije književnosti, kao ekspert za narodnu književnost, publikovao je deset knjiga o usmenoj književnosti, kao i najnoviji naslov “Studije i ogledi o crnogorskoj usmenoj književnosti”. Pripremio je i četiri antologije usmene poezije i poslovica, napisao komentare i objašnjenja za nekoliko izdanja, a autor je više knjiga književno-polemičkih studija. Njegova djela su prevođena na brojne svjetske jezike.

U novijoj političkoj istoriji Crne Gore, Novak Kilibarda je, obavljajući niz značajnih funkcija, imao zapaženo mjesto i često bio u žiži javnosti. Pored mnogih drugih inostranih odlikovanja, dobitnik je Međunarodne nagrade za mir, a Biografski institut SAD-a odlikovao ga je Zlatnom medaljom časti.

 

Ž.M.

Portal Analitika