Abiznis

Državi na naplatu stigle garancije Pobjede

pobjeda
D
ržavnom trezoru stigao je zahtjev za naplatu državnih garancija datih za odobrene kredite novinskog preduzeća Pobjeda od ukupno pet miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Državi na naplatu stigle garancije Pobjede
Portal AnalitikaIzvor



Pobjeda ima obaveze prema Erste i Societe Generale Montenegro banci u iznosu od pet miliona eura, za koje je država svojevremeno garantovala da će biti vraćene.

“Nakon pokretanja procedure, sada predstoji rok od 15 dana za pregovore o načinu izmirenja obaveze. Saglasnost na to moraće dati i Vlada, a kako je vrijeme odmora, ne možemo sad precizno reći kada će i na koji način (da li u ratama) početi otplata ovih obaveza”, kazali su Vijestima nezvanično iz Ministarstva finansija.

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija, Blažo Jovanić donio je prije desetak dana odluku o pokretanju stečaja u Pobjedi zbog neizmirenog duga tog preduzeća Poreskoj upravi od 1,15 miliona eura. Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 9. septembar.

Svih 197 radnika Pobjede je u radnom odnosu, koji bi trebalo da traje još mjesec ili dva dok se ne utvrdi višak radnika i ne napravi socijalni program.
Njima je obećana isplata najmanje minimalne zarade od 193 EUR za period na koji budu angažovani. Gubici ovog državnog preduzeća koje je godinama opstajalo zahvaljujući novcu poreskih obveznika premašili su iznos od 26 miliona eura.
rtcg.me

Portal Analitika