Abiznis

Monstat: Potrošačke cijene na istom nivou

monst
U
Crnoj Gori je u julu mjesečna inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), ostala na prošlomjesečnom nivou, dok je na godišnjem zabilježena deflacija od 0,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Monstat: Potrošačke cijene na istom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Pad potrošačkih cijena u periodu od januara do jula u odnosu na isti period prošle godine iznosio je 0,4 odsto.

Mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 3,3 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama hrana i bezalkoholna pića 1,4 odsto i odjeća i obuća jedan odsto.

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji u julu je iznosila 0,6 odsto, dok je u euro području u istom mjesecu iznosila 0,4 odsto.

U Crnoj Gori u julu su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim prošlogodišnjim mjesecom pale 0,9 odsto.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama odjeća i obuća 2,9 odsto, alkoholna pića i duvan 2,3 odsto, zdravlje 1,5 odsto, hoteli i restorani 1,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,6 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su u grupama komunikacije 3,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 3,3 odsto, rekreacija i kultura 3,3 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 1,7 odsto, prevoz 0,4 odsto i ostali proizvodi i usluge 0,2 odsto.

Deflacija je u Crnoj Gori na mjesečnom nivou bilježena od avgusta prošle godine do januara. U februaru je zabilježena inflacija, a u martu i aprilu ponovo deflacija, da bi u maju i junu bila evidentirana inflacija.

Deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg cjenovnog nivoa. Deflacija, prema mišljenju stručnjaka, odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što dovodi do rasta nezaposlenosti i privrednih kriza.

Kad do pada cijena dođe zbog rasta produktivnosti razvojem tehnike, tehnologije i organizacije, ili zbog smanjenja poreza to smanjenje je pozitivno za razvoj privrede i rast zaposlenosti. U svim ostalim slučajevima pad cijena dovodi do propasti pojedinih privrednih grana, a ako deflacija duže traje dolazi do teških privrednih kriza, stagnacije i privredne depresije.

 

Mina-business

Portal Analitika