Društvo

Crna Gora ratifikovala Sporazum o trgovini oružjem

ratifikcija
S
talni predstavnik Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama ambasador Milorad Šćepanović predao je, 18. avgusta u sjedištu UN, ratifikacioni instrument o pristupanju Crne Gore Sporazumu o trgovini oružjem (Arms Trade Treaty - ATT).

Crna Gora ratifikovala Sporazum o trgovini oružjem
Portal AnalitikaIzvor

Da bi ATT stupio na snagu, potrebno je da ga 50 zemalja ratifikuje

Crna Gora je 44. zemlja koja je ratifikovala ATT, čime se svrstala u grupu zemalja koje će omogućiti stupanje na snagu Sporazuma.

Da bi ATT stupio na snagu, potrebno je da ga 50 zemalja ratifikuje.

- Ratifikacijom ATT Crna Gora je još jednom potvrdila čvrstu posvećenost Sporazumu, odnosno promociji odgovorne trgovine oružjem u svijetu.  Od samog početka, Crna Gora je bila aktivan sudionik i snažan podržavalac ATT.  Crna Gora je bila među prvim zemljama koje su potpisale Sporazum.  Kako se bliži momenat kada će Sporazum stupiti na snagu, Crna Gora očekuje da će ovaj izuzetno važni instrument biti prekretnica u okončanju nekontrolisane trgovine oružjem koja potpaljuje oružane konflikte, i da će Sporazum napraviti suštinsku razliku u životima, dobrobiti i ljudskim pravima miliona ljudi širom svijeta koji žive u konfliktnim područjima - navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Kako dodaju, Crna Gora je snažno opredijeljena da radi na punoj i efikasnoj implementaciji ATT kao i na promociji i zaštiti principa i standarda propisanih Sporazumom na globalnom planu.

- Napori Crne Gore će dalje biti usmjereni u cilju obezbjeđivanja uslova da Sporazum bude univerzalan, odnosno da ima što je moguće širu i efikasniju primjenu u svijetu - navode iz Ministarstva.

Portal Analitika