Kultura

BARSKI LJETOPIS: Drugačiji "Glembajevi" i veče Novaka Kilibarde

1908glembajevibar
Z
agrebački glumački atelje izvešće večeras autorsku predstavu Željka Senečića „Glembajevi“ na Ljetnjoj pozornici Doma kulture od 22 časa, u okviru dramskog programa Barskog ljetopisa.

BARSKI LJETOPIS: Drugačiji "Glembajevi" i veče Novaka Kilibarde
Portal AnalitikaIzvor

Senečić potpisuje tekst i režiju, a uloge u ovom komadu tumače Vesna Tominac – Matačić, Žarko Savić i Andrej Dojkić.

- Poznata drama „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže u ovoj dramaturškoj koncepciji svedena je na tri glavna lika: Leonea Glembaja, njegovog oca Ignjata i maćehu, barunicu Kasteli, na što je reditelj i autor te koncepcije, Željko Senečić bio podstaknut razgovorom sa samim Krležom, koji mu je rekao da su „Glembajevi, zapravo, drama tri lica“. Oko jednog biljarskog stola dogodiće se niz nepredvidivih zapleta, otvoriti Pandorina kutija mračnih porodičnih tajni, a strast će kulminirati bar jednim neminovnim ubistvom na kraju. U potresnoj igri sjajnih glumaca, protok vremena zabilježiće jedino otkucavanje zidnoga sata, dok u opuštenoj atmosferi uz piće i cigaretu publika svjedoči jedinstvenom pozorišnom događaju – komentar je ovog komada.

Književni program Pasaži iz Bara završava se sjutra autorskom večeri Novaka Kilibarde, na platou ispred Dvorca Kralja Nikole, od 21 čas.

Sa istaknutim crnogorskim kulturnim stvaraocem, akademikom i univerzitetskim profesorom u penziji, ujedno poznatim proznim piscem, istoričarem i teoretičarem književnosti, antologičarem, autorom brojnih književno-polemičkih studija i bivšim političarem, razgovaraće prof. dr Živko Andrijašević, jedan od vodećih crnogorskih istoričara i predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Uvodničarka i u ovo književno veče biće Mila Čordašević, urednica Festivala.

Novak Kilibarda rođen je u Nikšiću, a diplomirao je i doktorirao književnost na Univerzitetu u Beogradu. Predavao je u Višegradskoj gimnaziji i na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću, a univerzitetsku karijeru ostvario je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Gostovao je kao predavač na više univerziteta u Evropi i učestvovao na velikom broju domaćih i inostranih naučnih simpozijuma. Bio je prvi predsjednik senata Dukljanske akademije nauka i umjetnosti.

U domenu beletristike, Kilibarda je objavio dvadesetak proznih djela - zbirki pripovjedaka, drama i romana, a za književni rad dobio je 1989. godine najveće crnogorsko nacionalno priznanje - Trinaestojulsku nagradu, kao i niz dugih značajnih književnih nagrada u zemlji i regionu. Iz oblasti književne teorije i istorije književnosti, kao ekspert za narodnu književnost, publikovao je deset knjiga o usmenoj književnosti, uključujući „Studije i ogledi o crnogorskoj usmenoj književnosti“. Pripremio je i četiri antologije usmene poezije i poslovica, napisao komentare i objašnjenja za nekoliko izdanja, a autor je više knjiga književno-polemičkih studija. Njegova djela su prevođena na brojne svjetske jezike.

U novijoj političkoj istoriji Crne Gore, Novak Kilibarda je, obavljajući niz značajnih funkcija, imao zapaženo mjesto i često bio u žiži javnosti. Dobitnik je, pored ostalog, i inostranih odlikovanja - Međunarodne nagrade za mir i Zlatne medalje časti Biografskog instituta SAD-a.

Portal Analitika