Društvo

Policija spriječila službu sveštenika SPC na Ivanovim Koritima

1908policijaivanovakoritaok
C
etinjska policija je rano jutros na Ivanovim Koritima spriječila sveštenike Mitropolije Crnogorsko-primorske da obave redovno praznično bogosluženje u lovćenskom hramu koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem, prazniku koji se danas proslavlja u cijelom pravoslavlju, saopšteno je Portalu Analitika iz Mitropolije Crnogorsko- primorske.

Policija spriječila službu sveštenika SPC na  Ivanovim Koritima
Portal AnalitikaIzvor

-Pod obrazloženjem čuvanja javnog reda i mira policija je fizički onemogućila ulazak u hram cetinjskom sveštenstvu iako je hram vlasništvo Cetinjske Mitropolije i uprkos tome što se na Preobraženje u crkvici na Ivanovim Koritima uvijek služilo sa blagoslovom Mitropolita Crnogorsko-primorskog i što se, inače, tokom cijele godine, mimo ovog praznika, u njoj redovno obavlja služba sveštenika cetinjske parohije i Cetinjskog manastira. Opravdanje policije za ovo kršenje pravnog poretka već četvrtu godinu zaredom je formulisano kao sprečavanje narušavanja javnog reda i mira a sprovodi se tako što se u istu ravan stavljaju zakonski vlasnici, pritom kanonski sveštenici na jednoj strani i grupa građana koji otvoreno promovišu nepoštovanje zakona na drugoj strani- navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, objašnjenje policije imalo bi svoj smisao u iznenadnim i nepredviđenim situacijama koje prijete da prerastu u sukobe.

-Međutim, kako se ono ponavlja već četvrtu godinu zaredom u jasnom i predvidljivom terminu, smatramo da je posrijedi urušavanje pravnog sistema i kršenje demokratskih normi od strane same države. Zašto je to tako možda će znati da odgovore relevantne međunarodne institucije za zaštitu ljudskih i građanskih prava, kao i predstavnici pomjesnih pravoslavnih crkava, naši gosti sa osvećenja Hrama u Podgorici, kada ih o svemu ovome budemo obavijestili u najskorijem vremenu- zaključuje se u saopštenju.

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom i blagosiljanjem grožđa u Crkvi Svetog Preobraženja na Ivanovim Koritima.

Liturgiju će služiti mitropolit Mihailo sa sveštenstvom.

Portal Analitika