Abiznis

PERIŠIĆ: Uniprom plaća troškove proizvodnje

1908veselinperisicok
N
ikšićka kompanija Uniprom, koja je preuzela upravljanje imovinom Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju sredinom jula, sada plaća sve troškove proizvodnje, saopštio je stečajni upravnik Veselin Perišić.

PERIŠIĆ: Uniprom plaća troškove proizvodnje
Portal AnalitikaIzvor

Vijesti pišu da još nema nagovještaja da li će i kad Uniprom uplatiti kupoprodajnu cijenu od 28 miliona eura.

“KAP će zvanično biti obaviješten od kupca kad uplata bude izvršena”, rekao je Perišić Vijestima.

Na pitanje da li je stečajna uprava napravila presjek stanja u KAP-u od kada je rukovođenje aluminijumskom kompanijom preuzeo Pejovićev Uniprom, Perišić je odgovorio da je ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji Uniprom preuzeo objekte, postrojenja i ostalu opremu potrebnu za proces proizvodnje, kao i obavezu da, pod svojim imenom i o svom trošku, nabavlja potrebne sirovine za proizvodnju, obezbjeđuje sredstva za zarade zaposlenih i izmiruje sve obaveze koje su proizašle iz proizvodnje.

Perišić je potvrdio da Uniprom plaća električnu energiju neophodnu za proizvodnju i rad KAP-a. Donedavno taj i ostale troškove nerentabilne proizvodnje plaćala je državna kompanija Montenegro bonus.

Olakšavajuća okolnost za novog vlasnika imovine KAP-a je što je prodajna cijena metala na Londonskoj berzi trenutno oko dvije hiljade dolara, a prethodne dvije sedmice prodajna cijena preferencijalima prelazila je i iznos od 2,4 hiljade dolara po toni.

Na pitanje da li KAP sada nakon smanjenja broja radnika i povećanja cijena pokriva troškove proizvodnje i profitabilno posluje, Perišić je odgovorio da je to pitanje za Uniprom.

Prema njegovim riječima u KAP-u je trenutno radno angažovano 466 radnika i 52 stručnjaka.

“Od ukupno 253 radnika, koliko je napustilo Kombinat do danas, otpremnina je isplaćena za njih 224”, precizirao je Perišić.

Portal Analitika