Društvo

Ljekova neće faliti

8lek
F
ond za zdravstveno osiguranje pozvao je privatne apoteke da budu dio mreže zdravstvenih ustanova. To znači će one apoteke koje se uključe moći da izdaju ljekove na recept.

Ljekova neće faliti
Portal AnalitikaIzvor

Poslije dužeg vremena, Podgoričanin Vlado Damjanović uspio je, kaže, da u apoteci odmah nađe sve potrebne ljekove.

Zato najavu saradnje Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih apoteka u kojima će moći na recept da uzima ljekove jedva čeka.

"To bi dobro bilo za sve ove koji uzimaju i sad se skoro pola plaća, a kod privatnika ima sve", kazao je Damjanović.

Fond je nedavno pozvao privatne apoteke da budu dio mreže zdravstvenih ustanova čime bi se omogućilo pacijentima da kod privatnika o trošku budžeta uzimaju ljekove koji se nalaze na listi Fonda, izuzev insulina, insomatropina, infuzionih rastvora i ljekova koji sadrže pshoaktivne supstance.

Apoteke se mogu prijavljivati do 5. septembra, a zainteresovanih već ima.

"Ideja je odlična. Lično sam zainteresovana da se uključim u sve to, zato što je i privatna apoteka važan segment sistema zdravstvene zaštite. Naravno, treba pregovarati vidjeti uslove, pod kojima Fond nudi saradnju. Jer će od toga zavisiti sve", kazala je vlasnica apoteke "holos", Jadranka Vuković.

Ovakav predlog Fonda uslijedio je nakon sve češćih nestašica ljekova. Građani su tako bili prinuđeni da kupuju ljekove u privatnim apotekama, a na refundaciju su mogli da računaju samo u visini nabavne cijene u državnom Montefarmu, koja je često do tri puta niža.

Takvoj praksi bi se smataju u apotekama na ovaj način stalo na kraj.

"Ispostavilo se da je privatna apoteka mnogo mobilnija kad je riječ o snadbijevanju i zadovljavanju potrebe pacijenata, tako da mislim da bi se te neke nestašice koje su aktuelne u držvnom sektoru prevazišle na ovaj način, a naravno za dobrobit pacijenata", istakla je Vuković.

I građani očekuju da će od ovog predloga Fonda imati samo koristi.

"To je odlično. Super. Ljudi se stalno žale", obradovala je jedna penzionerka iz Podgorice.

Sličan sistem koji već odavno praksa u Evropi zaživio je prošle godine u Srbiji i Bosni, ali je odziv privatnih apoteka bio mali, pa građani i dalje po navici sa receptom u ruci više posjećuju državne ustanove, tek kad nešto zafali pokucaju kod privatnika.

Kakva će situacija biti u Crnoj Gori saznaćemo u septembru, kada će biti poznato koliko se privatnih apoteka prijavilo.

Rtcg.me

Portal Analitika