Abiznis

Snabdijevanje iz Libije spustilo cijene nafte

18nafta
C
ijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod 103 USD za barel, pritisnute pojačanim snabdijevanjem iz Libije i smanjenjem napetosti u sukobima u Ukrajini.

Snabdijevanje iz Libije spustilo cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela nafte pala 1,31 USD u odnosu na zatvaranje u petak i iznosila je 102,22 USD. Na američkom tržištu barelom je danas trgovano po 1,06 USD nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, od 96,29 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene sirove nafte skočile su u petak nakon što je Vlada u Kijevu objavila da je njena vojska djelimično uništila konvoj ruskih oklopnih vozila. Uprkos nastavljenim sukobima ukrajinskih snaga i promoskovskih separatista strah od dalje eskalacije sukoba pokazao se neutemeljenim.

"U petak je postalo jasno da tržište nervozno reaguje na geopolitičke rizike. Sada se međutim cijene vraćaju na nivoe na kojima su se nalazile prije tih vijesti", kaže analitičar iz frankfurtskog Commerzbanka, Eugen Weinberg.

Uz popuštanje napetosti u Ukrajini tržišta pritiska i najavljeno dodatno povećanje libijskog izvoza, koji će dodatno potencirati postojeći problem prekomjernog snabdijevanja.

"Ponovno otvaranje najvećih naftnih luka na istoku moglo bi povisiti libijski izvoz u nekoliko narednih sedmica i time povećati postojeće prekomjerno snabdijevanje evropskog tržišta. U takvom kontekstu je malo vjerovatan rast cijena na londonskom tržištu u kratkoročnoj perspektivi", navodi Commerzbank u bilješci.

Libijska proizvodnja, poremećena višemjesečnim štrajkovima i protestima, popela se u nedjelju na 535 hiljada barela dnevno, kazao je portparol državne naftne kompanije. To je još daleko od 1,4 miliona barela dnevno koliko se u toj zemlji proizvodilo prošle godine.

Na ublažavanje geopolitičkih napetosti i rast proizvodnje u Libiji nadovezuje se i slabija potražnja iz rafinerija u Evropi i Aziji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela njene nafte u petak iznosila 99,94 USD, što znači da je bila 1,08 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika