Društvo

Kotor: Eliminacija gubitaka smanjuje cijenu vode

kotor
C
ijena kubika vode u Kotoru, koja za domaćinstva uz PDV iznosi 1,1 eura, a za pravna lica 2,2 eura, nakon eliminacije gubitaka trebalo bi da bude manja, najavljeno je iz Opštine Kotor.

Kotor: Eliminacija gubitaka smanjuje cijenu vode
Portal AnalitikaIzvor

Glavni uzrok visoke cijene kubika – gubici u vodosnabdijevanju, smanjuju se na području kotorske opštine iz godine u godinu i po informaciji iz Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija trenutno su nešto iznad 70 odsto.

“To je ogromna razlika u odnosu na nekadašnjih 85 odsto”, kazao je direktor preduzeća Dragan Roganović, prenosi MINA.

Kako je rekao, detekcija gubitaka je izuzetno skup posao. “Kvarovi su detektovani, a za zamijenu djelova i cijevi potrebna su značajna finansijska sredstva. U tom cilju kandidovani su određeni projekti”.

On je naveo da su uz pomoć Opštine u Vodovodu zamijenili cjevovod na području kompletne Dobrote do Kampa, gdje sada gubitaka praktično i nema.

“Napravili smo i elaborat o zonama gubitaka na vodovodnom sistemu uz predračun radova. Zato će u sljedećoj fazi prioritet Vodovoda biti da gubitke smanji i svede ih na evropski standard”, kazao je Roganović.

Prema njegovim riječima, veoma se ozbiljno radi i na eliminaciji “divljih” priključaka.

“Energičnije nego ikada sada se bavimo ovim problemom koji nije jednostavno riješiti, jer mora se ulaziti u privatne parcele”, dodao je Roganović.

On je rekao da nekada tu radnici Vodovda nijesu dobrodošli, zbog čega taj posao ne ide dovoljno brzo. “Sam proces podrazumijeva krivične prijave i zatvorske kazne. Međutim, ušli smo u ovaj proces koji već sada daje određene rezultate”.

Izvor: MINA

Portal Analitika