Društvo

LGBT Forum Progres: Govor mržnje NOVE, tražićemo sudsku zaštitu

18lgbt
L
GBT Forum Progres, kao prva transparentna organizacija koja se bori za prava i zastupa interese crnogorske LGBT zajednice, oštro osuđuje najnovije saoštenje Nove srpske demokratije u kojem otvoreno širi netoleranciju i pogoršava već dovoljno loš društveni položaj LGBT zajednice u Crnoj Gori, saopšteno je iz ove NVO.

LGBT Forum Progres: Govor mržnje NOVE, tražićemo sudsku zaštitu
Portal AnalitikaIzvor

”Smatramo neprihvatljivim govor mržnje u odnosu na LGBT osobe, a činjenica je da navedeno saopštenje obiluje govorom mržnje u kojem se LGBT osobe poistovječuju sa nemoralom i neprihvatljivim društvenim vrijednostima”, saopšteno je iz ove NVO.

Oni podsjećaju da je jedno od osnovnih ljudskih prava pravo na različitu seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

”Što ova stranka kategorički negira, ističući da se ‘’takvim sramnim činom udara šamar našim građanima’’. Smatrati poštovanje jednakosti LGBT osoba u društvu, bilo kakvim udarom na druge vrjednosti, ukazuje na političku nezrelost i populizam kojim se pokušava obezbjediti što jeftiniji i primitivniji politički marketing. Nepostojanjem jasnog političkog cilja i ideje ove političke partije, pokušava se prikriti udarom na osobe različite seksualne orijentacije i rodnog identiteta”, kazali su u LGBT Forumu progres.

Dodatno, dodaju oni, potpuno je neprimjeren i zakonom zabranjen, poziv ove stranke da se pripadnici LGBT populacije uključeni u rad Vlade Crne Gore kao i svi ostali članovi ove zajednice , javno deklarišu.

”Ovakva formulacija jasno ukazuje na kršenje Ustava i Zakona o zabrani diskriminacije kao i brojnih Medjunarodnih konvencija čiji je Crna Gora potpisnik”, ističu u ovoj NVO.

Kako su naglasili, saopštenje osporava pravo i slobodu okupljanja i izražavanja nazivajući Povorke ponosa oruđem za guranje u bruku i nemoral u kakvom se Crna Gora u svojoj istoriji još nije našla.

”Politički manipulisući, uspješna priča Crne Gore, i napredak koji je postignut na polju ljudskih LGBT prava, prikazuje se kao politička manipulacija i nazadna politika Vlade Crne Gore. LGBT zajednica postaje meta za akumulirani bije, nezadovoljstvo i nasilje, a negiranjem prava LGBT zajednice, očigledno predstavljenim kroz saopštenje Nove srpske demokratije predstavlja prepreku i pokušaj urušavanja napretka na evropskom i evroatlanstskom putu Crne Gore. Ovi svjesni postupci čine se zarad jeftinih politickih poena, na stetu ljudskih prava i cjelokupnog razvoja crngorskog društva, sto smatramo nedopustivim”, ističu u LGBT Forumu Progres.

Oni su saopštenje NOVE poredili sa izjavom francuskog političara i prvog francuskog državljanina, osuđenog zbog svojih homofobnih ispada, Christiana Vannestea, koji je 2006.igodine kažnjen novčanom kaznom u skladu sa zakonom uslijed smatranja i otvorenog nazivanja LGBT zajednice moralno devijantnim.

”Pozivamo gospodina Miodraga Lekića, kao koalicione partnere ove političke stranke da se javno ograde od ovakvih istupa i na djelu dokažu svoju privrženost evropskim vrijednostima i razvoju demokratije. U suprotnom nastavak višegodišnjeg ćutanja i nereagovanja na ovakve ispade očigledno pokazuje podržavanje ovakvih "vrijednosti" govora mržnje. LGBT Forum Progres, tražiće sudsku zaštitu po osnovu govora mržnje i kršenja zakona o Zabrani diskriminacije od ovakvih istupa, govora mržnje i progona”, ističu u ovoj NVO.

Izvor: CdM

Portal Analitika