Društvo

Pripadnici RE populacije stažiraju u Opštini Berane

romoviberan1808
U
okviru projekta „Aktivne mjere za aktivne Rome i Egipćane“, dvoje pripadnika RE populacije, Zena Dubović i Fadil Jolaj, iz naselja Riversajd i Talum, od danas počinju da obavljaju devetomjesečno stažiranje u Opštini Berane, i to u Sekretarijatu za opštu upravu i društvene djelatnosti odnosno u Službi za zajedničke poslove, saopšteno je iz opštine Berane.

Pripadnici RE populacije stažiraju u Opštini Berane
Portal AnalitikaIzvor

Za vrijeme stažiranja upoznaće se sa načinom funkcionisanja lokalne uprave.

- Tim povodom predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić poželio je dobrodošlicu stažistima, kao i predsjedniku NVO Djeca-ENFANTS Smailu Pepiću, čija je organizacija jedan od partnera na projektu „Aktivne mjere za aktivne Rome i Egipćane“.Predsjednik Šćekić je saopštio da će Opština Berane u budućem periodu pružiti bezrezervnu podršku projektima koji se odnose na poboljšanje položaja predstavnika RE populacije u našoj sredini – navodi se u saopštenju.

Opština Berane je među prvima imala referenta za Rome. Predstavnici RE zajednice su bili direktno uključeni u izradu Lokalnog plana integracije Roma i Egipćana u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstva, kulture i socijalne zaštite.

Opština Berane će kroz praćenje realizacije mjera i aktivnosti iz ovog dokumenta, značajno podići nivo integrisanosti i nastaviti na poboljšanju uslova za život i rad Roma.

Projekat „Aktivne mjere za aktivne Rome i Egipćane“ realizuju Koalicija NVO Romski krug, NVO Humanitarac, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore, opštine Berane, Herceg Novi i Nikšić, NVO Mladi Romi iz Herceg Novog i NVO Djeca-Enfants iz Berana, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Portal Analitika