Društvo

CPC sjutra obilježava Preobraženje na Ivanovim Koritima

1808mihailook
C
rnogorska pravoslavna crkva (CPC) obilježiće sjutra praznik Preobraženja Gospodnjeg liturgijom i blagosiljanjem grožđa, u Crkvi Svetog Preobraženja na Ivanovim Koritima. Liturgiju će služiti mitropolit Mihailo sa sveštenstvom.

CPC sjutra obilježava Preobraženje na Ivanovim Koritima
Portal AnalitikaIzvor

Iz CPC su kazali da se Preobraženje Gospodnje ubraja u 12 velikih Hristivih praznika i posvećen je sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

“Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovijedi, na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svijetlim kao snijeg”, naveli su iz CPC.

Kako se navodi, Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca “Ovo je Sin moj ljubezni...njega poslušajte”.

“U pravoslavnim hramovima se na Preobraženje iznosi i blagosilja novi rod grožđa, koje se prema običaju, prvi put jede na ovaj praznik. U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se posjlednji put kupa u rijekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smjena godišnjih doba”, navode iz CPC.

Postoji vjerovanje da se o tom prazniku cjelokupna priroda preobražava pa se kaže – preobražava se i voda i gora.

(MINA)

Portal Analitika