Društvo

GVOZDENOVIĆ: Ne postoje tehnički uslovi za preuzimanje vode iz regionalnog vodovoda

1808gvozdenovic429
D
irektor barskog Vodovoda i kanalizacije Zdravko Gvozdenović kazao je u razgovoru za Portal Analitika da u Baru ne postoje tehnički uslovi  za preuzimanje vode sa regionalnog vodovoda, ali i da je vodosnabdijevanje u toj opštini isto kao i prošlih godina, „ako nije i bolje“.

GVOZDENOVIĆ:  Ne postoje tehnički uslovi za preuzimanje vode iz regionalnog vodovoda
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, mještani i turisti dobro znaju da i na ne tako visokim kotama u opštini Bar voda stiže tek u kasnim popodnevnim ili večernjim satima, što predstavlja izuzetno veliki problem, tako da se i mještani i turisti pitaju – zašto je uopšte građen regionalni vodovod ako voda i dalje nestaje, i to u špicu turističke sezone.

„Na regionalni vodovod gradski sustem se ne može priključiti sistemom cijev na cijev, već se moraju izgraditi rezervoari u Sutomoru, Šušanju, Starom Baru i Zaljevu, što je veoma skupa investicija. Izgrađen je regionalni vodovod, ali ne i prateći objekti, odnosno neophodni rezervoari “, kazao je Gvozdenović, dodajući da centar grada stalno ima vodu, te da „nema nijednog turističkog objekta u kojem voda nestaje“.

Na opasku da ovakvim tumačenjem trenutne situacije sa vodosnabdijevanjem u  Baru, praktično raspršuje nade i demantuje najave da će se ovih dana potpisati ugovor o preuzimanju vode iz regionalnog vodovoda, Gvozdenović precizira da je riječ o namjeri o preuzimanju 50 sekundlitara, koji bi bili povučeni sa rezervoara u Šušanju i koji bi samo spriječio ugrožavanje vodsnabdijevanja centra grada koji se napaja sa izvorišta Brca.

„Zapravo, vodu ćemo preuzimati prema potrebi i ugovor ćemo potpisati sjutra ili prekosjutra. Sa tim preuzimanjem, namjera nam je da ne ugrozimo vodsnabdijevanje centra grada. Kada nam popušti izvorište Brca, onda se ne može nadomjestiti drugačije manjak vode. Vodovodni sistem u Baru veoma je kompleksan“, tvrdi Gvozdenović.

Na pitanje kako je moguće da se Regionalni vodovod izgradi, a da se ne naprave odgovarajući priključci, bili to rezervoari ili drugi načini, Gvozdenović je kazao da to treba pitati opštinu.

„Izgradio se regionalni vodovod, koji nisu pratili odgovarajući priključci. Ja sam bio potpredsjebik opštine i dobro znam kako stvari funkcionišu i kako su funkcionisale u tom političkom galimatijasu“, veli direktor barskog Vodovoda i kanalizacije.

„Ovo preduzeće dužno je da održava postojeće vodovodne instalacije, ali nema novca da uspostavi distributivni sistem, što podrazumijeva izgradnju niza rezervoara“, bio je izričit sagovornik Portala Analitika.

Gvozdenović je za Portal Analitika situaciju prokomentarisao riječima i da bi „sve bespravno podignute objekte trebalo isključiti sa vodovodne mreže“, te da bi „dao nagradu onome ko uspije vlasnicima tih objekata da naplati utrošenu vodu“, kao i onima koji uspiju da naplate dug od mještana Bara koji iznosi oko dva miliona eura.

Sada, precizira on, postoji rezervoar samo u Šušanju, ali se sa njega ne može obezbijediti voda na kotama višim od 50-60 metara nadmorske visine.

Gvozdenović je za barinfo.me prošle godine kazao da se u ovoj (2013) i narednim godinama mogu očekivati značajni problemi kada su u pitanju izmirenja obaveza preduzeća prema Regionalnom vodovodu, što će, kako je ocijenio, ozbiljno dovesti u pitanje likvidnost JP Vodovod.

“Dodatni problem, kad je u pitanju Regionalni vodovod, jeste što je ta kapitalna investicija, od preko 80 miliona eura, rađena za Crnogorsko primorje, a ne samo za opštine Kotor, Tivat, Budvu i Bar, na koje u ovom trenutku faktički pada teret vraćanja kredita. Pri tome, treba imati u vidu da je sistem Regionalnog vodovoda građen kao razvojni projekat i uslov za buduću očekivanu investicionu izgradnju na crnogorskom primorju” – pojašnjava Gvozdenović.

Portal Analitika