Društvo

ZINDOVIĆ: Atak na voz Nikšić- Podgorica ocjenjujemo kao terorizam

1808vozpgnkok
S
inoć oko 22:20 sata u  naselju Zagorič, na vozu koji je saobraćao iz Nikšića, došlo je do praska  izazvanog kratkim spojem na 25kV mreži što je izazvalo uznemirenost putnika, a o čemu su jutros sredstva informisanja objavila vijest. Radi pravilnog informisanja javnosti, Željeznički prevoz Crne Gore je zajedno sa predstavnicima policije izvršio detaljan pregled voza i utvrdio da je na prednjoj strani voza, od kratkog spoja sa naponom od 25kV, oštećeno vjetrobransko staklo na upravljačnici, saopštio je Portalu Analitika direktor Željezničkog prevoza (ŽPCG) Milojica Zindović.

ZINDOVIĆ: Atak na voz Nikšić- Podgorica ocjenjujemo kao terorizam
Portal AnalitikaIzvor

-Na krovu voza pronađeno je nekoliko ostataka izgorjele bodljikave žice koja je bila bačena na kontaktnu mrežu, što je izazvalo prasak pri stvaranju kratkog spoja. Na prednjoj strani  voza, na uređaju za zakvačivanje voza, pronađeni su ostaci izgorjele bodljikave žice, što prema tragovima, ukazuje da je tu došlo do prvog kontakta usijane žice i voza. Da je slučajno neko lice tuda prošlo, stradalo bi na licu mjesta od strujnog udara. Radi se o namjerno nabačenoj žici preko kontaktne mreže, kako bi se izazvala šteta na vozu i uznemiravanje putnika. Ovakav atak ne po prvi put, pored kamenovanja vozova u zoni naselja Zagorič blizu trafostanice, ocjenjujemo kao terorizam s obzirom na moguće posljedice na putnike voza, osoblje, slučajne prolaznike pored i preko prugem kao i sami voz- naveo je Zindović u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Podsjetio je da su na istom mjestu u proteklom periodu konstatovali bacanje provodnika na visokonaponsku mrežu, kao i više kamenovanja čije su posljedice lomljenje vjetrobranskih i prozorskih stakala i vrata, srećom bez povreda putnika i željezničkog osoblja.

-Prema do sada utvrđenoj šteti i raspoloživim rezervnim djelovima cijenimo da će voz danas biti spreman za saobraćaj. Nije nam jasan motiv ovog vandalskog ponašanja, osim ako neko želi da se ukine putnički prevoz na pruzi Podgorica – Nikšić. Stoga ovakve pojave zaslužuju angažovanje čitavog društva, a ne samo željeznice- istakao je Zindović.

 

Portal Analitika