Abiznis

NOVI ZAKON: Ko neovlašćeno troši struju platiće štetu jedne do tri godišnje potrošnje

strujaok
Novčanom kaznom od 1.600 eura do 10.000 eura kazniće se lice koje ne dozvoli ili na bilo koji način onemogući nadležnom energetskom subjektu da pristupi mjernim uređajima i instalacijama, kao i mjestu priključka radi kontrole, održavanja, izmještanja ili prekida isporuke energije, navodi se u Nacrtu zakona o energetici.

NOVI ZAKON: Ko neovlašćeno troši struju platiće štetu jedne do tri godišnje potrošnje
Portal AnalitikaIzvor

Nacrtom novog zakona o energetici, predviđeno je da lica koja na bilo koji način troše neovlašćeno električnu energiju, morati da plate štetu u iznosu jedne do tri godišnje potrošnje. Pored toga, takav objekat mora biti automatski isključen sa mreže. Pod neovlašćenom potrošnjom struje, ne podrazumijeva se samo krađa struje već i bilo kakvo samovoljno priključenje struje koje nije zakonski regulisano.

- Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno koristi električnu energiju ili gas dužno je da operatoru prenosnog ili distributivnog sistema na koji su priključeni njegovi uređaji plati štetu po cijeni važećoj kod javnog snadbjevača za istu kategoriju kupaca na dan obračuna. Visina štete određuje se u iznosu godišnje potrošnje tog kupca, a ukoliko ne postoje relevantni podaci, u iznosu prosječne godišnje potrošnje za istu kategoriju kupaca, do najviše trogodišnje potrošnje tog kupca odnosno prosječne trogodišnje potrošnje za tu kategoriju kupaca, navodi se u nacrtu zakona. To je prvi put da se zakonom definiše iznos štete koji su dužni da plate nelegalni potrošači struje.

Prema slovu novog propisa, zabranjeno je samovoljno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na prenosni ili distributivni sistem električne energije ili gasa ili instalaciju drugog kupca, kao i na sistem za distribuciju toplote za daljinsko grijanje ili hlađenje kao i korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja ili suprotno propisima ili uslovima utvrđenim ugovorom. Nacrtom propisa, definisano je da operator bez odlaganja isključi t objekat koji neovlašćeno trođi struju sa prenosnog ili distributivnog sistema, obračuna i naplati neovlašćenu preuzetu električnu energiju ili gas.

Operator distributivnog sistema električne energije, prema slovu nacrta, dužan je da do 1. januara 2022. godine implementira inteligentni sistem za mjerenje električne energije uz sprovođenje analize svih troškova i koristi za tržište i kupce. Ukoliko se u toku realizacije projekat ocijeni pozitivno, najmanje 80 odsto potrošača će se do 1. januara 2020.godine, opremiti sistemima za inteligentno mjerenje.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o energetici trajaće do 15. septembra, a novi propis bi mogao biti usvojen do kraja godine.

P.Z.

Portal Analitika