Abiznis

DRECUN: Visoka stopa naplate poreza dobra samo je ako prati privredni rast

1808drecunok
I
z Poreske uprave saopšteno je da da je neto naplata poreza, bez akcize, za šest mjeseci ove godine iznosila skoro 200 miliona eura, što je 13 odsto više od plana, odnosno 20 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Da li je porast naplate poreza znak veće odgovornosti prema državi i pokazatelj ozdravljenja ekonomije, ekonomski analitičar Predrag Drecun za radio Antena M kaže:

DRECUN: Visoka stopa naplate poreza dobra samo je ako prati privredni rast
Portal AnalitikaIzvor

- To je nešto što je dobro. Ali, ipak, samo po sebi može da bude i loše ukoliko to ne bi pratio privredni rast, odnosno neka pojačana investiciona i ekonomska. Takođe može da bude loše ukoliko je, uz ovo što sam već naveo, posrijedi jednokratna mjera ili, da kažem, stezanje aparata prisile i prinude prilikom naplate svih oblika fiskaliteta.

Drecun dodaje da nema dovoljno podataka "za rješenje ove jednoznačne jednačine".

- Treba odgovoriti na pitanje zbog čega je došlo do povećanja u poreskoj naplati, da li se radi o pojačanom pritisku putem mehanizama koje država posjeduje, ili se radi o povećanoj osnovici prometa ili povećanoj osnovici ekonomskih aktivnosti. Može da bude i, konkretno, bliže poreskoj disciplini ili povećanju svijesti kod građana i kod privrednih subjekata da poreze treba plaćati. Moguće je da je interakcija svih faktora, s tim što najmanje šanse dajem onom faktoru da je došlo do povećanja ekonomske aktivnosti u tom nivou - zaključuje on za podgorički radio.

Iznos naplaćenog poreza na dohodak građana je 60 miliona eura, što je 18 odsto više od plana.

Portal Analitika