Društvo

Zabarikadirali se zatvorenici u ZIKS-u

1808ZIKS
Z
atvorenci iz dvije sobe u spuškom zatvoru zabarikadirali su se juče po podne u svojim sobama, tražeći od uprave da njihovog cimera Milošu Mugošu pusti iz samice u koju je neposredno prije toga smješten, prenose podgorički štampani mediji.

Zabarikadirali se zatvorenici u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode Dnevne novine, dvadesetak zatvorenika A paviljona, uspjelo je da u pobuni koja je trajala manje od dva sata, polomi stakla i namještaj od dnevnog boravka tog dijela zatvora.

List dodaje da je Mugoša završio u sobi za usamljenje pošto su zatvorski službenici otkrili da mu je brat tokom jučerašnje posjete doturio tri „bensendina“.

- U trenutku kada su pokušali da mu iz ruku otmu tablete, on ih je navodno progutao. Vidjevši da je uzeo dozu koja bi mu mogla škoditi, pripadnici zatvorske uprave odlučili su da ga odvezu u Urgentni blok na ispitivanje. Međutim, ljekari su konstatovali da tri „bensendina“ neće izazvati ozbiljnije narušavanje zdravlja te da se može vratiti na izdržavanje zatvorske kazne. Na upit zatvorskih službenika, ljekari su konstatovali i da ovaj zatvorenik bez rizika po zdravlje može biti smješten u sobu za usamljenje – pišu Dnevne novine.

Navodno, osuđenici su krevetima i klupama zatvorili vrata od paviljona, onemogućavajući pripadnicima zatvorske uprave da dopru do njih. U unutrašnjosti su navodno slomili nekoliko stakala i namještaj, a prijetili su i da će se zapaliti.

Prema pisanju Dana, više desetina osuđenika zabarikadiralo u znak protesta jer su jednog od zatvorenika navodno pretukli zatvorski čuvari. Taj list navodi kako je do incidenta došlo kada su komandiri napali osuđenika Mugošu koji se vratio iz šetnje, a čuvari su tada posumnjali da u ustima ima neki narkotik.

- Komandiri su mu naredili da otvori usta, i kada je to osuđenik uradio utvrdili su da ne krije ništa, a potom su ga, kako tvrdi, napali. Kada se vratio u paviljon i ispričao ostalim zatvorenicima šta se desilo, u znak protesta svi su se pobunili i zabarikadirali ulazna vrata paviljona. Potom su demolirali sobe i pričinili veliku materijalnu štetu. Pokušavajući da uguše pobunu, zatvorski službenici su neke osuđenike prebacili u samice. Međutim, pobuna i dalje traje a pregovori između uprave i osuđenika su bili u toku do zaključenja lista – piše

Dan

.

Portal Analitika