Društvo

Kilibarda: Neopravdano mijenjati datume praznika opština

kili
N
edavni bojkot opozije na Dan opštine Mojkovac, zbog promjene datuma obilježavanja opštine prije dvije godine, ponovo je pokrenuo polemiku da li je je opravdano mijenjati ranije utvđene datume.

Kilibarda: Neopravdano mijenjati datume praznika opština
Portal AnalitikaIzvor

Istoričar Novak Kilibarda u razgovoru za Antenu M kaže da mu nije jasno zašto se mijenjaju datumi, jer za to, kako kaže, ne postoji  logično objašnjenje.

“Neopravdano je, neshvatljivo je, ako je jedan datum Opštine ušao u svijest naroda, kao što je to Mojkovačka bitka, jer svi znamo šta je ona značila potpuno mi je nejasno da to nekome smeta, taj datum ima svoje značenje, svoj autoritet i da to neko sjuri bez nekog dubljeg objašnjenja ne može mi biti jasno šta se to tu događa”, isstakao je on.

Nije samo Mojkovac promijenio datum obilježavanja opštine već i Prijestonica umjesto 4. januara  izabran je 13. novembar.

Ni u tome Kilibarda ne vidi logiku.

“Ivan Crnojević je jedna velika ličnost, zahvaljujući njemu je Crna Gora učvrsila svoje ime,zaslužuje da mu se da, ono što mu je nažalost oduzeto”, naveo je Kilibarda.

Iz svega toga, Kilibarda kaže da se može zaključiti samo jedno.

“To samo govori da mi ne poštujemo istorijske činjenice. Prema tome ne znam druge države u istoriji Evrope, koja ima naglašeniju  vertikalu istorije i kulture i više tekućeg primitivizma, neke nevolje,“ zaključio je Klibarda.

Izvor: Antena M

 

 

Portal Analitika