Društvo

Budi odgovoran: Izrečena jedna novčana kazna

8budiodgovoran
U
okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 18 primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 55 EUR.

Budi odgovoran: Izrečena jedna novčana kazna
Portal AnalitikaIzvor

Inspektori su jedinu novčanu kaznu od 55 EUR, uz zabranu obavljanja djelatnosti, ove sedmice izrekli kafani Masline u Podgorici, zbog neizdavanja fiskalnih računa.

U okviru kampanje je ove sedmice evidentirana i jedna pohvala za hotel Albatros u Ulcinju, na čijoj plaži se izdaju fiskalni računi za plažni mobilijar.

Evidentirana je i jedna nepravilnost na kupalištima, koja se odnosila na plažu Ploče u Budvi, zbog neizdavanja fiskalnih računa za plažni mobilijar. Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu frizerskog salona Madmasell u Podgorici, jer je objekat bio zatvoren.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u pet od ukupno sedam pritužbi na koje su građani dobili odgovor.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole parkinga Buljarica, plažnog bara Trsteno, Cenex marketa u Bijeloj, kafića Cuba Libre u Herceg Novom i benzinske pumpe Lukoil Jaz.

Od ukupno 18 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, deset nije dobilo odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, pa čak i policijskih automobila, kanalizaciju, pse lutalice, bahato korišćenje službenih vozila, rad bez odobrenja, nelegalno zatvoren pješački prelaz i postavljanje trougla na trotoaru kako bi se obezbijedilo parking mjesto.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Nedavno je uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika