Društvo

Stipendije Ministarstva prosvjete za 300 studenata i 165 talentovanih učenika

1708ministarstvopro
M
inistarstvo prosvjete dodijeliće ove školske godine 300 stipendija najboljim studentima i 165 talentovanim učenicima, a dokumenta se podnose od 1. septembra do 17. oktobra, prenosi agencija MINA.

Stipendije Ministarstva prosvjete za 300 studenata i 165 talentovanih učenika
Portal AnalitikaIzvor

Studentske stipendije će dobiti 200 ranijih korisnika i 100 novih, koji prvi put konkurišu. One se dodjeljuju najboljim studentima druge i narednih godina koji imaju crnogorsko državljanstvo ili licima koji imaju status stranaca, a stalno su nastaljeni u Crnoj Gori.  Pravo na stipendiju imaju studenti koji imaju prosječnu ocjenu devet.

Stipendije se dodjeljuju bez obaveze vraćanja. Dobijaju se za jednu studijsku godinu i isplaćuju u deset mjesečnih rata.

Ministarstvo prosvjete raspisalo je i konkurs za dodjelu stipendija telentovanim učenicima, a biće dodijeljeno 100 ranijim korisnicima, 50 novim i 15 učenicima srednjih škola koji se obrazuju za profil deficitarnih kadrova.

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu mišljenja mentora koga određuje vijeće. Talentovanim učenikom se smatra onaj koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuju "naročiti smisao, interes, radoznalost i sposbnost za misaone i stvaralačke procese, a ima najmanje vrlodobar uspjeh".

Portal Analitika