Abiznis

Zagrebačka „Ikea“ vraća PDV kupcima iz Srbije

1708ikea
K
upci iz Srbije moći će u zagrebačkoj robnoj kući Ikea da ostvare povraćaj poreza (PDV) za iznose veće od 97 eura po jednom računu, izjavila je Jelena Granić, rukovodilac odsjeka za odnose s javnošću čuvene švedske robne kuće koja idućeg četvrtka otvara svoja vrata i u Rugvici, nadomak Zagreba, prenosi T portal.

Zagrebačka „Ikea“ vraća PDV kupcima iz Srbije
Portal AnalitikaIzvor

Kupcima iz Srbiji zagrebačka Ikea biće najbliža od svih iz lanca ove švedske kompanije otvorenih u okruženju, a prema analizi - cijene će biti povoljnije nego u Austriji, ali ujedno nešto više nego u Mađarskoj.

- U Hrvatskoj oko 7.000 proizvoda, od ukupno 9.500, ima nešto nižu ili približno sličnu cijenu kao u Austriji... Osnova za određivanje strategije cijena u Zagrebu su primanja građana, situacija na tržištu i konkurencija. Osim toga, gledali smo i cijene u Ikeinim robnim kućama u okruženju, primarno u Austriji i Italiji – kazala je Granić.

Kupci iz Srbije u Zagrebu mogu da računaju na povraćaj PDV-a za račune veće od 97 eura (740 kuna), što se uklapa i u propise po kojima svaki građanin Srbije može bez carine da unese u zemlju robu vrijednu do 100 eura, dok je u Budimpešti, gdje najčešće kupuju Ikeine proizvode, uslov za povraćaj poreza račun od najmanje 158 eura (52.000 forinti).

Udaljenost robnih kuća Ikea u Budimpešti i Zagrebu od Beograda približno je ista - nešto manje od 400 kilometara, ali je putovanje do Zagreba skuplje zbog cestarine.

Otvaranje robne kuće Ikea u Srbiji se najavljuje već nekoliko godina, a trenutno je aktualna 2015.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika