Društvo

Pčelari iz Crne Gore otputovali u studijsku posjetu Bavarskoj

pcelari
A
utobus sa grupom od oko 50 crnogorskih pčelara danas je krenuo za Njemačku. Pčelari, članovi Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, boraviće nekoliko dana u studijskoj posjeti Bavarskoj. Planirana je posjeta državnom Institutu za med te njemačke pokrajine, proizvođačima meda i pčelarske opreme, kao i preduzećima za trgovinu medom i pčelinjim proizvodima, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pčelari iz Crne Gore otputovali u studijsku posjetu Bavarskoj
Portal AnalitikaIzvor

Studijsko putovanje Ministarstvo je organizovalo, na osnovu sporazuma koji je potpisan sa Bavarskom, prilikom posjete ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petra Ivanovića toj pokrajini, početkom ove godine. Cilj je da se naši pčelari dodatno edukuju, kako bi se proizvodnja meda i pčelinjih proizvoda u Crnoj Gori unaprijedila, jer postoji ogroman potencijal za dalji razvoj ovog sektora. U Crnoj Gori se proizvodi visokokvalitetan med koji još nije osvojio domaće tržište, posebno turističko. Unapređenje proizvodnje potrebno je i zbog procesa usvajanja standarda približavanjem velikom tržištu EU. Osim kvaliteta i dobre organizovanosti udruženja crnogorskih pčelara, na ruku nam idu i pokazatelji da proizvodnja meda u našoj zemlji raste, za razliku od opadanja broja pčelinjih društava i proizvodnje meda u brojnim državama Evrope i svijeta.

Prilikom posjete Bavarskoj pčelari će imati priliku da vide koje tehnologije pčelarenja koriste njihove kolege u EU, kako se bore protiv bolesti koje napadaju pčelinja društva, način organizacije proizvođača, ispunjavanja visokih standarda, kao i osvajanja kupaca. U Ministarstvu vjerujemo da će se pčelari nakon iskustva iz Bavarske, vratiti sa novim idejama, vezano za proizvode na bazi meda, pakovanje, marketing, prodaju, te da će te ideje iskoristiti kako bi postigli veću konkuretnost i bolji plasman.

Krajnji cilj, koji od unapređenja sektora pčelarstva očekuje Ministarstvo poljoprivrede, je brendiranje crnogorskog meda. Projekat koji će tome značajno doprinijeti već se uspješno realizuje, a to je Kuća meda, za koju je ove sedmice postavljen kamen temeljac u Danilovgradu. Istovremeno je objavljen javni konkurs za izradu idejnog rješenja vizuelnog identiteta projekta Kuća meda, odnosno loga, etikete i ambalaže, a nedavno je usvojen i Pravilnik o kvalitetu meda po standardima EU.

 

 

Portal Analitika