Društvo

Nacionalni parkovi: Restoran na Crnom jezeru se ne gradi nelegalno

1608prikazrestoranaok
N
acionalni parkovi Crne Gore nijesu iznenađeni, ali ne shvataju nivo proizvoljnosti i netačnih tvrdnji u pokušajima stvaranja pogrešne slike u javnosti u vezi sa rekonstrukcijom restorana „Crno jezero“, navodi se u reagovanju iz NPCG povodom današnjih protesta koje je organizovala NVO „Centar za razvoj Durmitora“.

Nacionalni parkovi: Restoran na Crnom jezeru se ne gradi nelegalno
Portal AnalitikaIzvor

Mještani Žabljaka protestovali su danas zbog gradnje restorana na Crnom jezeru, jer, kako tvrde, to je suprotnu Prostornom planu i duhu ekološke države. Mještani su rekli da se protive urbanizaciji najljepšeg jezera na Durmitoru i najdragocjenijeg prostora Crne Gore. Organizator protesta Darko Stijepović kazao je da se Žabljačani protive izgradnji objekta na Crnom jezeru koji je drugačiji od onog prije 20 godina. Simbolično, živim zidom, obalom Crnog jezera, na kraju skupa, učesnici protesta su poslali poruku da neće odustati od zaštite Crnog jezera i najavili nove proteste.

1608zivistitok

Iz NPCG podsjećaju da je restoran Nacionalnog parka Durmitor – Crno jezero izgorio u požaru u decembru 2010. godine.

-I pored svih odgovora, informacija i pojašnjenja koje je, na sopstvjeni zahtjev dobio na sastanku u Ministarstvu održivog razvoja i turizma prije deset dana, od odgovornih lica u vezi sa rekonstrukcijom i izgradnjom restorana: državnog sekretara MORT-a, generalnog direktora za građevinarstvo MORT-a i direktora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, g-din Stijepović i dalje nastavlja da obmanjuje crnogorsku javnost iznoseći netačne i neistinite tvrdnje u vezi sa ovim objektom. Nije tačna tvrdnja ove NVO da se restoran gradi u Prvoj zoni zaštite. Tačno je da važećim Prostornim planom posebne namjene NP Durmitor lokacija na kojoj će se rekonstruisati restoran Crno jezero pripada drugoj zoni zaštite Nacionalnog parka u kojoj je dozvoljena izgradnja-rekonstrukcija turističko-ugostiteljskih objekata. Nakon dobijanja urbanističko-tehničkih uslova izdatih od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je pristupilo projektovanju restorana „Crno jezero“ uz poštovanje ključnih vizuelnih elemenata prethodnog restorana, poštovanje svih ekoloških principa i standarda i po ugledu na arhitektonsko nasljeđe Durmitorskog kraja. O svim aktivnostima blagovremeno su informisane sve relevantne institucije- ističe se u reagovanju Nacionalnih parkova.

Iz NPCG su naveli da  nije tačna ni izjava NVO „Centra za razvoj Durmitora“ da se nelegalno gradi restoran na obali Crnog jezera.

-Tačno je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Javnom preduzeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju restorana u postojećim gabaritima. Gabariti planiranog restorana biće identični gabaritima restorana prije nego što je izgorio u požaru, odnosno 300 metara kvadratnih u prizemlju i 100 metara kvadratnih u pokrovlju. Nije tačna tvrdnja da će planirani objekat imati i smještajne kapacitete. Tačno je da će funkcija restorana „Crno jezero“ biti isključivo ugostiteljskog karaktera – nacionalni restoran. Takođe, konstatacija da će budući restoran imati veliki broj mjesta za sjedenje je proizvoljna. Tačno je da je Projektom predviđena otvorena terasa površine 150 metara kvadratnih projektovana u skladu sa kapacitetima i potrebama budućeg restorana. Nije tačno ni da nije planirana kanalizaciona mreža. Projektom je predviđeno postavljanje savremenog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda na bazi otpadnog mulja čime će se značajno unaprijediti tretman zaštite u odnosu na prethodni koji je funkcionisao 25 godina- ističe se u reagovanju, uz podsjećanje da je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore raspisalo javni poziv – otvoreni postupak za izgradnju-rekonstrukciju, izvođenje građevinsko-zanatskih radova ugostiteljskog objekta – restorana na obali Crnog jezera u NP Durmitor.

-Na Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača izjavljena je žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki od strane drugoplasiranog ponuđača. Javno preduzeće još uvijek nije dobilo odgovor od ove Komisije. Što se same izgradnje i budućeg izgleda restorana tiče, arhitektonsko rješenje je upravo takvo da su njime ispoštovane ambijentalne vrijednosti lokacije, a njegov izgled projektovan u skladu sa autohtonim i tradicionalnim graditeljstvom na području Durmitora. Nacionalni parkovi Crne Gore su uvjereni da će se rekonstrukcijom restorana „Crno jezero“ nadomjestiti nedostajući objekat koji je nekada bio simbol kako NP Durmitor tako i samog Žabljaka i ujedno obogatiti turistička ponuda sjevera. Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju da će u vrlo brzom roku, a po završetku administrativnih procedura, početi sa izgradnjom restorana- zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika