Društvo

VCG priprema pješadiju po NATO standardima

vojskacg
V
ojska Crne Gore privodi kraju pripreme za ocjenjivanje pješadijske čete po NATO standardima.

VCG priprema pješadiju po NATO standardima
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva odbrane, ovih dana je u širem rejonu Pljevalja, na vojnom poligonu, pješadijska četa iz Nikšića izvela je logorovanje i u tom okviru i završne pripreme za najviši nivo ocjenjivanja operativnih sposobnosti po NATO standardima. Okolnosti za realizaciju zadatka su modelovane kako bi jedinica bila upotrijebljena u što realnijim uslovima koji prate krizu. Pri tom se posebno vodilo računa o pravilnoj primjeni svih propisanih procedura u postupcima jer će se jedino tako, na predstojećem ocjenjivanju, dobiti potrebni sertifikati o osposobljenosti pojedinaca i jedinice.

„Uz puno uvažavanje svih ostalih, mnogobrojnih aktivnosti koje su prethodnih godina učinjene na primjeni ovih standarda u Vojsci Crne Gore, priprema pješadijske čete iz Nikšića se može uvrstiti u sami vrh prioriteta ili čak ocijeniti kao najvažnija aktivnost“, navodi se u saopštenju i podsjeća da se na tom zadatku u Ministarstvu odbrane i Vojsci zvanično počelo raditi 2009. godine, dok se sa odabirom kadra i opremanjem počelo znatno ranije.

„Svake protekle godine, počevši od 2009., činio se po jedan „Odlučan korak“. Oni su izvođeni propisanom dinamikom i u skladu sa jasno definisanim procedurama. Naravno, počelo se od prvog  „Odlučnog koraka -1“  na nacionalnom nivou, a već sljedeće godine na NATO nivou. Podsjetimo da je 2012. godine jedinica primijenjena znanja provjerila u praksi, kada su njeni pripadnici bili angažovani u misiji ISAF u Avganistanu. Te godine nije sprovođeno zvanično ocjenjivanje ali su nadležne starješine ISAF komandi angažovanje vojnika te jedinice ocijenili najvišim ocjenama“, navodi se u saopštenju.

U toku logorovanja, osim pripadnika pješadijske čete, angažovani su i drugi delarisani sastavi Vojske čime se na praktičan i najbolji način vrši primjena NATO standarda i ispunjenje partnerskih ciljeva.

Ocjenjivanje pješadijske čete za izvođenje operacija po najvišim NATO standardima biće realizovano u Crnoj Gori u drugoj polovini septembra ove godine, uz prisustvo NATO eksperata iz ove oblasti.

 

 

 

Portal Analitika