Društvo

Zoran Ajković Ajkula izručen Srbiji

ajkula

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, Nacionalnog centralnog biroa Interpol Podgorica realizovali su danas ekstradiciju iz Crne Gore u Srbiju državljanina Srbije Zorana Ajkovića zvanog Ajkula (42), rođenog u Nišu. Njegov advokat Branko Anđelić kazao je Portalu Analitika da je Ajković redovnom avionskom linijom danas popodne transportovan u Beograd.

Zoran Ajković Ajkula izručen Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Srpske vlasti za Ajkovićem su raspisale potjernicu zbog istrage koja se protiv njega vodi u Nišu zbog sumnje da je učestvovao u iznudi. Osumnjičen je da je sa još nekoliko osoba primorao jedan bračni par iz okoline Niša da mu plac vrijedan 11 miliona dinara prodaju na ime nepostojećeg duga od 10.000 eura. Zoran Ajković uhapšen je 12. juna nadomak Podgorice, na magistrali prema Baru, tokom rutinske saobraćajne kontrole. Saobraćajac koji je kontrolisao njegova dokumenta ustanovio je da je Ajković osoba sa potjernice i on je odmah uhapšen. Nije pružao otpor.

Na saslušanju je tvrdio da nije znao da je potjernica za njim raspisana i da je u Crnoj Gori boravio nekoliko mjeseci radi liječenja. Istražiteljima je dostavio i medicinsku dokumentaciju. Srbija je za Ajkovićem međunarodnu potjernicu raspisala 15. maja.

Ajković ima kuću u zetskom selu Mojanovići, kao i u Budvi.

Ajković slovi za najbogatijeg Nišliju, a u policiji vjeruju da je vođa tamošnjeg narko-klana. Prema informacijama srpskih medija on je pod istragom i zbog ubistva novinara iz Jagodine Milana Pantića (47) koji je 11. juna 2001. godine nasmrt pretučen u hodniku zgrade u kojoj je živio.

„Blic Crna Gora“ nedavno je objavio da je protiv Ajkovića, dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Crnoj Gori, u Srbiji pokrenut još jedan postupak. On je okrivljen da je 2008. godine „oprao“ 1.600.000 eura u poslu prodaje jednog lokala u Nišu.

"Z.A. je ekstradiran nadležnim organima Republike Srbije radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Višem sudu u Nišu, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iznuda", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Pored toga policija je iz Srbije u Crnu Goru, realizovali ekstradiciju Siniše Jokića (50), rođenog u Sarajevu i Miloša Milovića (32), rođenog u Podgorici.

"Jokić se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od godine na koju je osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru, zbog krivičnog djela prevara. Milović se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci na koju je osuđen presudom Apelacionog suda Crne Gore, zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga", saopštila je Uprava policije.

Sve ekstradicije realizovane su uz podršku Posebne jedinice policije.

Inače, kako navode beogradski portali, Ajković u Nišu treba da bude saslužan zbog sumnje da je umiješan u iznudu u saizvršilaštvu sa bratom Mirkom Ajkovićem (30) i još trojicom Prokupčana, zbog čega je za njim i raspisana potjernica jer se nije odazivao pozivima suda.

Ajković bi mogao u Niš do stigne kasno popodne ili u toku noći, nakon čega će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Višeg suda u Nišu koji će ga saslušati i odlučiti o daljem pritvoru navodi beogradski portal.

On se sumnjiči da je sa bratom i trojicom Prokupčana učestvovao u iznudi kojom je bračni par iz okoline Niša primoran da im plac vrijedan 11 miliona dinara prodaju na ime nepostojećeg duga od 10.000 eura. Zbog pomenutog slučaja iznude Mirko Ajković sa trojicom Prokučpana bio je uhapšen 30. oktobra prošle godine ali i ubrzo pušten poslije saslušanja svih svjedoka.

- Krajem oktobra prošle godine sud je prvi put izdao naredbu da se raspiše potjernica za Zoranom Ajkovićem jer je bio nedostupan pravosudnim organima, ali je ona po žalbi ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje sudiji za prethodni postupak. Iz drugog puta je naredba potvrđena nakon čega je policija za njim raspisala poternicu. Ajković je potom u junu uhapšen u Crnoj Gori prilikom rutinske kontrole i od tada je u ekstradicionom pritvoru. Crnogorske vlasti su odobrile izručenje Srbiji - kaže izvor blica.

Ajković je pred niškim pravosudnim organima biti saslušan i na okolnosti krivične prijave koju je u julu podnijela niška policija zbog sumnje da je počinio krivična djela pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

On se sumnjiči da je utajom poreza stekao 22,2 miliona dinara koje je iskoristio za privatizaciju ugostiteljskog preduzeća “Nisa”, koje je u svom vlasništvu imalo nekoliko lokala na najboljim lokacijama u Nišu.

(blic.rs)

 

Portal Analitika