Društvo

Nadležni da kažu da li su odobrili opštini Berane da gradi deponiju na Rujištu

1508berane
O
dbor grupe gradjana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji deponije u mjestu Rujište u opštini Berane pozvao je Ministarstvo za održivi razvoj i turizam i ministra Branimira Gvozdenovića, Agenciju za zaštitu životne sredine i njihovog direktora Ervina Spahića da odgovore da li su bez provjere uticaja na životnu sredinu odobrili opštini da gradi privremenu deponiju na Rujištu,  kako je to ranije izjavila potparolka predsjednika opštine Berane Rita Barjaktarević.

Nadležni da kažu da li su odobrili opštini Berane da gradi deponiju na Rujištu
Portal AnalitikaIzvor

-Ako su dozvolili onda je to klasično kršenje zakona i zato tražimo od istih odgovor.

Takođe pitamo ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da li su on i njegovo Ministarstvo dozvolili bez saglasnosti na uticaj životne sredine da opština Berane gradi divlju deponiju kako je gopođa Barjaktarević izjavila i da li on zastupa stav da se na sjeveru razvija poljoprivreda ,voćarsto i stočarstvo ili izgradnja divljih deponija-navodi se u saopštenju nezadovoljne grupe građana.

Da se radi o bezakonju opštine Berane pod palicom predsjednika Dragoslava Šćekića i njegove potparolke Rite Barjktarević, najbolje govre snimci na kojima se vide da isti izvode pripremne radove bez saglasnosti uticaja na životnu sredinu i dozvola, što znači samovoljno-ističe se u saopštenju grupe građana, koja kaže da će podnijeti krivične prijave protiv Šćekića i Barjaktarević.

-Pozivamo opštinu Berane da javnosti pokaže sve potrebne dozvole o izgradnji deponije. Sve ovo je razlog da pozovemo ekološke i druge inspekcije koje su pod nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine i direktora Ervina Spahića, da nalože stopiranje daljih radova bez dozvole i spriječe dalje uništavanja ovih krajeva i da zajedno sa nama podnesu krivične prijave protiv predsjednika opštine Dragoslava Šćekića i njegove potparolke Rite Barjaktarević.U suprotnom, ako gospodin Spahić i Agencija ne reaguju, podnijećemo krivičnu prijavu protiv istog-poručuje Odbor grupe nezadovoljnih građana.

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika građani sela Prijelozi, Bubanja, Štitara, Brzava najavili su da će narednih dana organizovati novi protest na mjestu gdje se mora proći da bi se došlo do Rujišta u selu Bubanje, gdje je takođe planirna blokada ulice.

-Time želimo da pokažemo opštini Berane i predsjedniku opštine da će morati da razgovaraju i čuju glas građana ova četiri sela i da bez naše saglasnosti, a to je preko 1000 građana  neće moći da prođu tim putem. Poručujemo mu da od sada pa ubuduće ne garantujemo nikome bezbjednost ko ide ka Rujištima povodom izgradnje divlje deponije. Mi ćemo  samo braniti naše živote i naša sela i nećemo ni po cijenu života dozvoliti da nas neko iseli iz naših krajeva-poručuje se u saopštenju Odbora građana četiri mjesne zajednice.

Foto: panoramio.com

Portal Analitika