Društvo

CIMBALJEVIĆ: Pohvalno što je u Crnoj Gori aktuelan proces učenja o istopolnom partnerstvu

zdravko
C
ivilno partnerstvo je praktična savremena potreba uslovljena emotivnim, porodičnim, bezbjednosnim i ekonomskim razlozima.Država Crna Gora to bez diskriminacije treba omogućiti svima, izjavio je za Blic Crna Gora Zdravko Cimbaljević, komentarišući instituciju istopolnog braka.

CIMBALJEVIĆ: Pohvalno što je u Crnoj Gori aktuelan proces učenja o istopolnom partnerstvu
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da ono što je pohvalno, i na čemu, predano radi kabinet premijera, jeste da je u Crnoj Gori aktuelan proces učenja o istopolnom partnerstvu.

Cimbaljević je prvi Crnogorac koji se javno deklarisao kao gej. Cimbaljević je kao predsjednik LGBT Foruma Progres bio i glavni organizator prve crnogorske gej parade koja je održana u Budvi prošlog ljeta. Emigrirao je iz Crne Gore krajem prošle godine zbog ogromnih pritisaka na njega i njegovu porodicu i brojnih verbalnih i fizičkih napada koji nijesu procesuirani, iako su prijavljeni nadležnim institucijama. On je prije desetak dana sklopio istopolni brak u Kanadi, ali nije želio da govori o tome „zbog toga što i dalje njegova porodica u Crnoj Gori trpi velike pritiske.“

- Političko licemjerstvo u Crnoj Gori se mora zamijeniti odgovornim odnosom prema građanima i građankama i njihovim stvarnim potrebama. Ako jedna osoba kaže da je njena stvarna potreba, koja je prepoznata i međunarodnom praksom, da svoju ljubav prema drugoj osobi pravno definiše, onda se tu ne možemo pozivati na vjerske i istorijske stavove. Kada su LGBT osobe u pitanju većina političara se poziva na navodnu tradiciju i porodične vrijednosti. A nasilništvo, despotizam, apsolutizam, krađa, prevara, pljačka, kukavički odnos prema slabijima, u kojoj je većina ogrezla, za njih nijesu problematične kategorije - istakao je on.

Crna Gora je za sada neće priznati pravo na brak, ali se obavezala da do 2018. godine omogući istopolne životne zajednice.

- LGBT Forum Progres čiji sam bio direktor, a danas počasni predsjednik, otvorio je ovu temu u Crnoj Gori. Uz podršku i razumijevanje Marijane Laković, tadašnje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Skupštini Crne Gore je upućena inicijativa da se usvoji Zakon o istopolnim zajednicama. S tim se sasvim stalo. Dodatno Vlada je usvojila posebnu LGBT Strategiju kojom je deftnisana obaveza rješavanja ovog pitanja. Pomno pratim dešavanja u Crnoj Gori. Ono što je pohvalno, i na čemu, vidim, predano radi kabinet premijera, jeste da je u Crnoj Gori aktuelan proces učenja o istopolnom partnerstvu. Kvalitet tog učenja, što je po meni pohvalno, jeste na najvišem nivou i obezbijeđeni su najpriznatiji evropski stručnjaci. To znači da Podgorica nije provincija već se edukacija sprovodi na nivou koji je prisutan u Parizu, Berlinu, Londonu ili Amsterdamu - istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da u političkim strankama postoji većinsko raspoloženje za ustanovljavanje istopolnih brakova u Crnoj Gori Cimbaljević je kazao da pravo na brak traži snažnu podršku socijaldemokratskog i liberalnog koncepta.

- Zato nije dobro, na primjer, koliko SDP Crne Gore ćuti o LGBT pravima, ili o tome govori na jako niskom nivou i toleriše homofobe u najužem rukovodstvu na poslaničkim i odborničkim listama - zaključio je Cimbaljević.

Portal Analitika