Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Preminuo osuđenik, porodica tvrdi da je bio žrtva nasilja u ZIKS-u

2107ZIKS
D
anilovgrađanin Miloš Kovačević (29), koji je nedavno iz spuškog zatvora prebačen na liječenje u Klinički centar Crne Gore, preminuo je, a porodica tvrdi da je podlegao povredama zadobijenim od batinanja u ZIKS-u.

Preminuo osuđenik, porodica tvrdi da je bio žrtva nasilja u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

Porodica, kako piše Dan, insitira da se pokrene istraga i da istražni organi saopšte javnosti tačan uzrok smrti. Oni sumnjaju da je dvadesetdevetogodišnji Miloš žrtva zatvorskih obračuna, kao i da je tokom boravka u Spužu i Bijelom Polju, zadobio povrede koje su bile kobne po njega. Miloš Kovačević je sahranjen u krugu najuže rodbine 12. avgusta. dan nakon smrti.

„Miloš je 2007. godine dospio u zatvor, nakon što mu je spojeno nekoliko krivičnih djela i pošto je osuđen na zatvorsku kaznu od osam godina. Mislili smo tada da je za njega sreća da se nađe u zatvoru“, navodi se u saopštenju porodice i objašnjava da je Miloš zajedno sa bratom Igorom ostao bez majke Živane 2001. godine, a samo deset mjeseci i bez oca Milisava.

O njemu i bratu brigu je preuzeo djed, koji je nekoliko godina kasnije stradao u saobraćajnoj nesreći. U takvim okolnostima mladi Kovačevići ostaju da se brinu sami o sebi. Miloš se bavio sportom i u jednom vremenu bio je i golman u Fudbalskom klubu „Sutjeska...

„Ipak životna iskušenja su ga dovela da bude osuđen za više krivičnih djela i da se nađe u zatvoru u Spužu, ispričali su članovi porodice nesrećnog mladića. Situacija se pogoršava“, kako dodaju, nakon što mu je 2012. godine poginuo brat Igor, koji je bio dvije godine mlađi od Miloša.

„Nakon tih dešavanja proveo je mjesec u samici, dobijao ko zna koliko batina. Nisu stali na tome, a i zašto bi? Dijete bez roditelja, bez ikakve zaštite. Prebijaju ga toliko da krajem jula 2013. godine završava u bolnici jer mu je bila slomljena vilica na dva mjesta. Poslije operacije vraćen je nazad u Spuž. Tamo se agonija i prebijanje naetavljaju. Kada se vidjelo da je onemoćao, da je stalno bolešljiv, poslat je u bjelopoljski zatvor. U propratnici je pisalo da mu je vilica polomljena jer mu je peć pala na glavu, a da se šalje u bjelopoljski zatvor po kazni“, navodi se u saopštenju, uz pojašnjenje da je porodica stalno imala sa njim kontakt, ali da od njega nijesu mogli mnogo saznati, već da su informacije dobijali od prijatelja.

Porodica navodi da se u posljednje vrijeme žalio na bolove u vilici, jer je došlo do nekog poremećaja nakon ranijih operacija. Miloš je potom poslat na operaciju u KBC Podgorica, gdje mu je tokom operacije pozlilo i nakon tri dana kome, umire 11. avgusta.

Kako bi dobili više informacija u vezi sa ovim slučajem novinari Dana pokušali su da stupe u kontakt sa nadležnima iz ZIKS-a, ali na njihove pozive nijesu odgovarali.

Nezvanično su dobili potvrdu iz Uprave da je Kovačeviću jednom ukazivana pomoć i to, navodno, kada mu je pala peć na glavu. Negiraju da je Kovačević bio žrtva nasilja u zatvoru.

 

Dan, CDM

Portal Analitika