Abiznis

Čokoladni proizvodi s lješnikom uskoro mnogo skuplji?

1408nutella
P
roizvođači čokolade i ljubitelji čokoladnih proizvoda s lješnikom, koji uključuju i mnogima omiljenu Nutelu, treba da se pripreme za mogući rast cijena.

Čokoladni proizvodi s lješnikom uskoro mnogo skuplji?
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi portal Index.hr, nakon što je loše vrijeme uništilo usjeve lješnika u Turskoj, gdje se odvija 70 odsto svjetske proizvodnje lješnika, cijena ovih orašastih plodova porasla je za vrtoglavih 60 odsto. Iz turske industrije poručuju kako će prikupiti samo 540.000 od planiranih 800.000 tona lješnika.

Uz cijenu kakaovca koja je takođe u porastu, proizvođači čokoladnih poslastica su više nego nezadovoljni, jer to će se bez ikakve sumnje odraziti i na cijenu njihovih proizvoda.

Ferero, proizvođač popularnog namaza od čokolada i lješnika Nutela, jedan je od najvećih kupaca lješnika u svijetu (oko 25 odsto svjetskih zaliha završava upravo kod njih), ali do danas još nisu komentarisali hoće li se ova situacija i kako odraziti na cijenu Nutele. Doduše, neki smatraju da Ferero neće previše izgubiti, jer su nedavno kupili kompaniju Oltan koja je najveći proizvođač lješnika u Turskoj.

Portal Analitika