Kultura

Džim Džarmuš radi operu o Tesli u Zagrebu

1408jimjarmusch
J
edan od najvećih živih pozorišnih reditelja Robert Vilson, sineasta Džim Džarmuš i kompozitor Fil Klajn rade operu o Nikoli Tesli, piše Večernji list.

Džim Džarmuš radi operu o Tesli u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

Iako se na projektu radi već nekoliko godina, novina je da je jedan od koproducenata zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište. Dubravka Vrgoč, koja dužnost intendantice tog teatra preuzima 1. septembra, trenutno je na radionici u Vilsonovom centru „Water Mill“ u Njujorku, za što je od Ministarstva kulture neposredno dobila 10.000 dolara podrške.

- U kratkom telefonskom razgovoru Vrgoč je najavila susret s novinarima nakon povratka s radnog odmora. Budući da je riječ o izuzetno značajnom i - sasvim izvjesno - spektakularnom projektu koji povezuje velika savremena umjetnička imena i inovatora Nikolu Teslu, koji je posljednjih godina ponovno popularan, o HNK će se vjerojatno se govoriti i izvan nacionalnih granica, što je dobro za budućnost domaćeg kazališta - piše Večernji list i dodaje da je potvrda o projektu stigla i iz Ministarstva kulture Hrvatske.

– Znam da su pregovori u toku, ali ništa više od toga. Ne znam ni je li kompnovana muzika, a ni podjelu uloga. Iako je riječ je o skupom projektu, neće nas stajati puno, jer Hrvatska novac nema – rekao je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević.

Kada se Vrgoč, na proljeće, kandidovala za intendanticu HNK, tada nije navela da planira koprodukciju o Nikoli Tesli, ali u tome ima podršku hrvatskog Ministarstva kulture, jer je „riječ o međunarodnoj koprodukciji, što je bila jedna od osnovnih odrednica njenog programa“, navodi se u dokumentu Ministarstva.

Iako se još ne zna kada će projekt početi da dobija konačni oblik, Džim Džarmuš je za strane medije izjavio da se premijera očekuje na jesen 2015. ili početkom 2016. I Robert Vilson, koji se dosad oprobao u raznim medijima, izjavio je da je Teslom opsjednut još od studentskih dana, kada je počeo da se intersuje za njegove ideje o elektricitetu i munjama. Kompozitor Fil Klajn s Džarmušem sarađuje još od 80-tih kada su osnovali no wave bend „The Del-Byzanteens“. Poznat je po djelima različitih žanrova i konteksta - od eksperimentalne elektronike, muzike za kazalište, do zvučnih instalacija.

Foto: indiewire.com

Portal Analitika