Region

Odbijen Karadžićev zahtjev za novo suđenje

1408karadzic
S
udsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog kašnjenja u objelodanjivanju dokaza Haškog tužilaštva, prenosi Klix.ba.

Odbijen Karadžićev zahtjev za novo suđenje
Portal AnalitikaIzvor

Odbijen Karadžićev zahtjev za novo suđenje Radovan Karadžić (Foto: AFP) Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon odbio je zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske da njegovo suđenje počne iznova, pojasnivši da Karadžić nije dokazao da su „kašnjenja Tužilaštva negativno uticala na Odbranu“.

- Vijeće je preduzelo nekoliko koraka kako bi osiguralo da pripreme optuženog za suđenje nisu usporene i da kumulativni efekt kašnjenja u objelodanjivanju dokaza nije kompromitovao njegovo pravo na pošteno suđenje. Zbog toga je Vijeće nekoliko puta prekinulo suđenje, odgodilo saslušanje svjedoka, naredilo Tužilaštvu da objelodani sve dokaze i zahtijevalo izvještaje o objelodanjivanju - stoji u odluci sudije Kvona.

Karadžić, kome se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, zatražio je da njegovo suđenje počne iznova, jer Haško tužilaštvo stalno kasni s objelodanjivanjem dokaza Odbrani. Tužioci su odgovorili da Karadžić preuveličava problem s kašnjenjem objelodanjivanja dokaza i da njegov zahtjev, zbog toga, treba da bude odbačen.

Nakon što je istu odluku donijelo u septembru prošle godine, ovo je drugi put da je Sudsko vijeće odbilo Karadžićev zahtjev za novo suđenje zbog problema s objelodanjivanjem dokaza.

Dokazni postupak na suđenju Karadžiću završen je ove godine, a iznošenje završnih riječi zakazano je za 29. septembar.

Foto: zeit.de

Portal Analitika