Društvo

USSCG: Mogući protesti zdravstvenih radnika i prosvjetara

1408pavicevic
O
voga puta nećemo odustati i ići ćemo do kraja u našim zahtjevima za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru. Možda ćemo ovaj put odgovoriti sa nečim što će iznenaditi Vladu i resorna ministarstva-poručeno je na današnjoj konferenciji za medije Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

USSCG: Mogući protesti zdravstvenih radnika i prosvjetara
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik sindikata prosvjete pri USSCG Zvonko Pavićević kazao je da je zahtjev za povećanje zarada zaposlenima u javnom sektoru upućen Vladi iz dva razlog: Jer se plate nijesu povećavale sedam godina i iz razloga što se USSCG pozvao na Sporazum o politici zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta, a koji predviđa povećanje zarada ukoliko rast BDP-a bude veći od 3,5 odsto.

Prema riječima Pavićevića, ovoga puta neće biti odustajanja od zahtjeva za povećanje zarada, a kako kaže, sindikati će zajedno nastupati jer su zajedno jači.
- Ministar prosvjete Slavoljub Stijepović ponudio je da nastavimo pregovore 25 avgusta. Već od ponedjeljka  ćemo imati sastanke u svim svim školama u svim opštinama u Crnoj Gori. Mislim da ovoga puta nećemo odustati i da ćemo ići do kraja u našim zahtjevima-saopštio je Pavićević.

Na pitanje novinara da li bi to moglo da znači da će doći do kašnjenja školske godine, Pavićević je kazao da su sve mogućnosti na stolu i dodao da i ta radikalna mjera može da se desi.
-Imamo na stolu mnoge mogućnosti. Vidjećemo šta će biti, ali sigurno nećemo ostati na ovom verbalnom dijelu-jasno poručuje Pavićević.

Isto mišljenje dijeli i predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević, koji ističe da su zdravstveni radnici vrlo nezadovoljni.
-Mislim da će biti interesantno pratiti sinergiju zaposlenih u javnom sektoru. Smatramo da ćemo konačno imati status u državi koji je respektabilan-kazao je on.

Upitan da li na jesen možemo očekivati eventualne proteste zdravstvenih radnika, Pavićević poručuje da možemo.

Predsjednik Sindikata zdravsta dalje se pita da li Crna Gora treba da čeka da se ostvari budžetski suficit da bi se zarade povećale.
-Ne možemo da čekamo ne znam koliko godina, dok Crna Gora ne ostvari budžetski suficit da bi dobili povećanje zarada-naglašava Vladimir Pavićević.

Predsjednika Sindikalne organizacije Vojske Nenad Čobeljić podsjeća da je prosječna zarada pripadnika vojske 444 eura i dodaje da je ta zarada još niža (400 eura) ako se od toga izuzmu plate pilota koje su mnogo veće. On napominje da u tu cifru ulaze i svi vojni dodaci, koji bi po njegovom mišljenju trebali da budu dio plate.
-Očekujemo da počnemo pregovore sa Ministarstvom odbrane i očekujem da ćemo imati razumijevanja da se problem riješi-rekao je Čobeljić.

Na pitanje koliko bi povećanje plata vojnicima od 30 posto imalo izdataka na državu, Čobeljić podvlači da država može izdržati eventualno povećanje zarada i da za to postoje uslovi.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika