Abiznis

Sud prodaje brod da namiri dug Jadranskom brodogradilištu Bijela

148bijela3
P
odgorički Privredni sud zakazao je prodaju broda Sabrina, vlasništvo italijanske firme Sarda lizing, kako bi namirio potraživanje Jadranskog brodogradilišta Bijela prema toj kompaniji od 1,5 miliona EUR.

Sud prodaje brod da namiri dug Jadranskom brodogradilištu Bijela
Portal AnalitikaIzvor

Dan prenosi da je brod procijenjen na pola miliona, a prodaja je zakazana za 29. avgust kod sudije Nataše Sekulić.

Dug prema Brodogradilištu, koje je u većinskom državnom vlasništvu, nastao je prije 12 godina, kada je italijanska firma ostavila brod u Brodogradilištu na remont. Tada je Brodogradilište zaključilo ugovor sa brodarem Log Brin Shipping i vlasnikom firme Sarda lizingom o remontu, međutim, nakon izvjesnog vremena i vlasnik i brodar, kao i cijela posada su napustili Sabrinu, ostavili je u luci u Bijeloj i nijesu platili troškove remonta.

Brodogradilište je zbog toga podnijelo tužbu Osnovnom sudu u Kotoru, a kako vlasnika i brodara nijesu mogli naći, tuženima je dodijeljen privremeni zastupnik. Brod se prodaje na osnovu izvršne presude Osnovnog suda u Kotoru.

Prema zaključku o prodaji, od broda treba da se namiri novčano potraživanje Brodogradilišta od 1,45 miliona EUR sa zakonskom zateznom kamatom od 28. decembra 2012. godine pa do isplate troškova izvršnog postupka koji će biti obračunati nakon prodaje nepokretnosti.

Osim Brodogradilišta, od Italijana pare potražuje i Jadroagent Bar. Oni su povjerilac drugog reda i moći će da namire svoje potraživanje tek kada se Brodogradilište isplati. Oni potražuju 51,4 hiljade EUR sa zakonskom kamatom od novembra prošle godine, pa do isplate, troškove parničnog postupka od 1,5 hiljada EUR, kao i troškove izvršnog postupka.

Sjedište firme Sarda lizing je u Sasariju, a osnovana je 1978. godine. Log Brin Shipping je iz Brindizija, i prema podacima sa sajta SaleSpider imaju jednog zaposlenog i godišnji prihod od 544 hiljade USD. Djelatnost firme je prevoz tereta na moru.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika