Društvo

Miladinović: Obratiti pažnju na jela sa roštilja

rotilj
„S
a dolaskom ljeta i visokih temperatura potrebno je naročito obratiti pažnju na rok upotrebe, datum proizvodnje i rok trajanja namirnica“, kazala je za Pobjedu dr Sandra Miladinović iz Centra za zdravstvenu ekologiju u Institutu za javno zdravlje.

Miladinović: Obratiti pažnju na jela sa roštilja
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, rizik od trovanja hranom raste tokom ljetnjih mjeseci zbog toga što bakterije brzo rastu u uslovima gdje imaju toplote i vlage.

„Stoga je neophodno da se kvarljiva hrana drži hladnom. Meso, živina, mliječni proizvodi, jaja, mesne prerađevine, riba i druga morska hrana spadaju u jako osjetljivu hranu podložnu zaražavanju i razvoju bakterija koje prouzrokuju trovanje. Njih treba nabavljati samo u radnjama u kojima se drže u odgovarajućim uslovima (rashladnim uređajima, komorama... )“, savjetuje dr Miladinović.

Ona objašanjava da, kada se temperatura kreće u opsegu od četiri do 60 stepeni, dolazi do brzog razvoja i razmnožavanja bakterija, pa uvijek treba imati na umu da se hrana drži van ove temperaturno opasne zone za njihov rast. Ne preporučuje se, ističe dr Miladinović, ni držanje hrane na sobnoj temperaturi više od jednog sata tokom vrelih ljetnjih dana.

„Kako bi spriječili širenje bakterija, držite sirovo meso, živinsko meso, plodove mora i druge sirove namirnice zapakovane i odvojeno od ostale hrane. Potrebno ih je postaviti i na dnu rashladnog uređaja kako bi spriječili da sokovi (krv, voda) iz ovih namirnica kaplju na ostale namirnice. Takođe, korišćenje posuda za čuvanje namirnica ili plastičnih kesa koje se mogu adekvatno zatvoriti spriječiće širenje ovih bakterija“, savjetuje dr Miladinović.

Portal Analitika